Piešťanci pomôžu automobilke so zelenou energiou

  • Spravodajstvo / Región
  • 28. decembra 2012, 13:10
  • Autor:sita/red(i)

Tráva zo zelených plôch v trnavskej automobilke PSA Peugeot Citroën poslúži na produkciu „zelenej energie“. Automobilka spustila v spolupráci s Centrom výskumu rastlinnej výroby (CVRV) v Piešťanoch projekt produkcie biomasy pre bioenergetické využitie. Ide o pilotný projekt na Slovensku aj v rámci skupiny PSA Peugeot Citroën.


PSA Peugeot Citroen (Autor: red)
"Voľné plochy automobilky majú potenciál vyprodukovať ročne až tisíc ton biomasy, z ktorej sa v bioplynovej stanici získa viac ako 200 Mwh elektrickej energie a 220 Mwh tepla. Zároveň vypestované trávnaté porasty dokážu viazať oxid uhličitý v objeme až 60 ton ročne,“ povedal hovorca automobilky Peter Švec. Dodal, že bioplynová stanica nebude stáť pri automobilke.
Takéto využitie pôdy bude mať pozitívne environmentálne dopady na životné prostredie, najmä na zníženie prašnosti a erózie v areáli, na udržiavanie vody a oxidu uhličitého v pôde. Kooperácia s vedeckým ústavom predstavuje podľa Šveca príspevok automobilového závodu k rozvoju a využívaniu obnoviteľných zdrojov energie.

Koniec projektu je naplánovaný na rok 2017. "Počas piatich rokov získa CVRV dostatok skúseností s využitím trávnatých porastov na produkciu bioplynu tak, aby výsledky výskumu mohli byť široko aplikované. Energetický potenciál využitia biomasy je na Slovensku obrovský a našou snahou je inšpirovať aj ostatných k podpore a rozvoju využívania obnoviteľných zdrojov energie,“ uviedol Ladislav Halász z oddelenia ochrany životného prostredia PSA Peugeot Citroën Slovakia.
Trnavská automobilka je v oblasti dopadov výroby na životné prostredie najlepšou na Slovensku. Produkciu odpadov v pomere na jedno vyrobené vozidlo v roku 2012 znížila o šesť percent, objem emisií prchavých organických látok o päť percent a spotrebu elektrickej energie na jedno vyrobené vozidlo v Trnave znížili až o takmer 17 percent a spotrebu vody o osem percent.

Mimoriadnym výsledkom tohto roka je skutočnosť, že žiaden odpad vyprodukovaný pri výrobe automobilov alebo v administratíve vyvážaný na skládku odpadov. "Objem odpadov vyvážaných na skládku sa v prípade trnavskej automobilky rovná nule,“ potvrdil Švec.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava