Dedinčania darovali na opravu kaštieľa tisícky eur

  • Spravodajstvo / Región
  • 28. decembra 2012, 07:42
  • Autor:sita/red(i)

Verejná zbierka na rekonštrukciu severnej bašty kaštieľa v Chtelnici vyniesla za pol roka viac ako deväťtisíc eur. Miestni umelci chcú historické priestory premeniť na galériu umeleckých diel a expozíciu o histórii obce.

S myšlienkou prišli fotograf Vladimír Lužinský a rezbár Ján Lukačovič. Prvé práce na obnove bašty začnú podľa starostu Petra Radošinskeho už v najbližších dňoch. Peňazí na sfunkčnenie priestorov nie je nazvyš, ľudia sú však podľa starostu ochotní niektoré práce vykonávať brigádnicky.
Zbierka by podľa neho vyniesla viac, keby dedinčania lepšie poznali kaštieľ, ktorý bol dlho pred nimi uzatvorený. Obec ho pre verejnosť sprístupnila po dlhých rokoch až v tomto roku.

Chtelnický kaštieľ je zapísaný v registri národných kultúrnych pamiatok, obec ho vlastní od roka 2000. Predchádzajúce vedenia obce sa snažili chátrajúci kaštieľ predať. Súčasné vedenie obce sa snaží získavať peniaze na jeho postupnú opravu.
Obec už získala v tomto roku 10 tisíc eur z rezervy predsedníčky vlády Ivety Radičovej na odvodnenie múrov kaštieľa a ďalších 30 tisíc eur z ministerstva kultúry na sanáciu havarijného stavu striech. Pôvodne erdödyovský kaštieľ aj s parkom si v roku 1945 privlastnil štát, v roku 2000 majetok dostala obec.
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín