Nové kalendáre o Piešťanoch

  • Spravodajstvo
  • 27. decembra 2012, 10:39
  • Autor:Vladimír Krupa

Na rok 2013 vyšiel nádherný stolový i nástenný kalendár. Predstavíme vám prvý z nich – stolový, ktorý autori nazvali Piešťany na historických fotografiách. V stolovom kalendári nájdete 53 jedinečných záberov z nášho mesta z obdobia od konca 19. do polovice 20. storočia. Fotografie pochádzajú zo zbierok a z fotoarchívu Balneologického múzea s výnimkou dvoch unikátnych fotografií z konca 19. storočia, ktoré poskytol zo svojej zbierky P. Bartoš.

Mnohé fotografie ešte neboli publikované, alebo sú pomerne málo známe. Zaujímavá je letecká fotografia z roku 1928 alebo jarmok pri farskom kostole sv. Štefana kráľa v starých Piešťanoch. Na mnohých fotografiách je zachytený život v kúpeľnom meste začiatkom 20. storočia a v medzivojnovom období: Vojaci rakúsko-uhorskej armády cvičia na Zanderových rehabilitačných prístrojoch v kúpeľoch Piešťany v období 1. svetovej vojny, deti z detskej liečebne Kvetuša na kúpalisku Eva, Alfons Mucha počas jedného z piešťanských pobytov, Karel Domin pri slávnostnom odhalení pamätnej tabule na začiatku Dominovej promenády na Kúpeľnom ostrove, Imrich Winter s manželkou navába z Bhópálu pri termálnych jazierkach na Kúpeľnom ostrove a i.
Zaujímavé sú fotografie dnes už neexistujúcich budov. Sú na nich zachytené napr.: Erdödyovská kúria v Starých Piešťanoch, Kaplnka sv. Jána Nepomuckého, ortodoxná židovská synagóga, Budova kúpeľov Františka Jozefa I. alebo aj tzv. Františkových kúpeľov,
Kúpeľné divadlo či Kúpeľné kino. Časť fotografií sme vybrali tak aby zachytili zmeny typických a známych častí Piešťany: Ulica Františka Jozefa (dnešná Winterova ulica) začiatkom 20. storočia a v 30. rokoch 20. storočia, Poštový a telegrafný úrad v Piešťanoch (nádherná funkcionalistická stavba postavená podľa projektov Emila Belluša), Vila Gustáva Lögera a ulica Kráľovský riadok, piešťanská železničná stanica s bohatou kvetinovou výzdobou, promenáda na nábreží Váhu, stavba Krajinského mosta a mnohé iné.
Okrem tohto kalendára vydali aj  nástenný kalendár Piešťan s kolorovanými historickými fotografiami Piešťan z 30. rokov 20. storočia. Fotografie v tomto kalendári sú iné ako v stolovom kalendári. Oba kalendáre sa tak vhodne tematiky i výberom fotografií dopĺňajú.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín