Koniec sveta nebude, nové šaty si nekupujte!

  • Spravodajstvo
  • 21. decembra 2012, 08:04
  • Autor:vd

„Už je tu magický dátum konca sveta – 21. 12. 2012. Booože, čo si na seba oblečiem?“ šíria sa žartíky o ženách. Svet hovorí o konci Mayského kalendára, o kolízii Zeme a fiktívnej planéty Nibiru, smrteľnej aktivite Slnka či zvláštnych planetárnych pohyboch v centre našej galaxie, ktoré zabijú všetko živé na zemi. Sú to nehorázne klamstvá a kolektívne pobláznenie či prehnaný strach z vesmíru? Alebo len obchodný ťah, na ktorom sa dá celkom slušne zbohatnúť? Tento názor má aj astronóm zo Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove – Marián Vidovenec.

Väčšina logicky zmýšľajúcich ľudí sa prikláňa k názoru, že avizovaný koniec sveta na 21. 12. 2012 je len koniec Mayského kalendára po 5126 rokoch. Aký je váš názor?
Tento názor zdieľam aj ja. „Koniec sveta“ len vo filmovom priemysle priniesol určitým tvorcom krásne zisky, takže to živenie strachu z 21. 12. 2012 by som pripísal skôr biznisu ako reálnym hrozbám.
Myslíte si, že sa počas zimného slnovratu 21. 12. 2012 môže stať, že by vplyvom zákrytu planét mohlo dôjsť k vymeneniu severného a južného magnetického pólu Zeme? Ak by sa to teoreticky stalo, čo by sa s našou Zemou udialo?

Otázka prepólovania magnetického pola Zeme je založená na vedeckých faktoch. Goemagnetici vytvárajú možné modely, ako by k tomu mohlo dôjsť. V histórii Zeme sa to už udialo. Myslím si, že prepólovanie bude mať dôsledky aj pre technickú civilizáciu, ale o ich rozmeroch by som nerád špekuloval. A pokiaľ viem, tak tento proces nijako nesúvisí s predmetným dátumom, a tiež si treba uvedomiť, že v ten deň nedochádza k zákrytom planét. Možno tie zákryty súvisia s pojmom konjunkcia, keď sa planéty na oblohe dostávajú do relatívne malej blízkosti k sebe, avšak ani významná konjunkcia sa na ten daný dátum neočakáva.
Odpovede na ďalšie otázky nájdete v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. 
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel