Zvovuzrodenie medoviny, blahodárneho moku starých Slovanov

  • Spravodajstvo
  • 20. decembra 2012, 10:55
  • Autor:jk

Dominantou obce Dolná Krupá ležiacej pár kilometrov od Trnavy je klasicistický kaštieľ. V ňom Ludwig van Beethoven zložil svoju slávnu Mesačnú sonátu. Neďaleko historického objektu sa nachádza medovo – medovinárska firma Apimed. Jej majiteľ Peter Kudláč takisto komponuje – síce nie hudbu lahodiacu uchu, ale medovinu lahodiacu chuťovým bunkám. Oboje však blaží na duši.

Tak ako boli včely súdené Martinovi Pichandovi alias Jozefovi Kronerovi v Tisícročnej včele, takisto sa nevyhli ani Petrovi Kudláčovi. Už na základnej škole chodil do včelárskeho krúžku, no neskôr na vysokej škole vyštudoval strojarinu. Podľa neho sa tieto dva záujmy veľmi dobre dopĺňajú, veď v prevádzke používajú špičkové zariadenia.
Technologickú špičku predstavuje automatická plniaca linka, ktorá medovinu plní v ochrannej atmosfére bez prístupu vzduchu a celý proces výroby od kvasenia cez dozrievanie a finalizáciu prebieha pri pevne stanovenej teplote. „Bol som pozrieť v Spojených štátoch na obdobný podnik, ktorý sa zaoberá takisto medovinou. My už také technologické zariadenia dávno nepoužívame,“ pochválil sa nám Peter Kudláč.
Bez toho, aby si upil čo len hlt medoviny, keď sa reč stočí na ňu, alebo na včely, oči mu zaiskria a čas ide bokom. Na tých malých lietajúcich tvoroch ho od detstva fascinovalo ich dokonalé spoločenstvo, v ktorom má každý jedinec svoje nezastupiteľné poslanie. Nevládne tu absolútne žiadna byrokracia. A keď sme už pri tých papierovačkách, Peter Kudláč len stroho skonštatuje: „Keby som mal vyžadovať toľko zbytočných výkazov a štatistík spôsobom, ako to dokážu úrady, firmu by som už musel dávno kvôli neefektívnosti zavrieť.“

Apimed vznikol v roku 1998 ako malý rodinný podnik. Peter Kudláč ho založil spolu s manželkou a jej otcom, dnes hlavným technológom Jozefom Slobodom. Predstava, ktorá mnohých mužov desí – zdielať spoločné pracovisko s lepšou polovičkou. P. Kudláč s manželkou Máriou sedí dokonca v tej istej kancelárii a priznáva sa, že mu to vôbec neprekáža. „Keď som dve hodiny preč, manželka už mi telefonuje, čo je nové vo firme. Ja ani doma dlhšiu dobu neobsedím, ťahá ma to do prevádzky.“
Prečo slovenská medovina získava úspechy na svetových fórach, aj o oprávnených dôvodoch, prečo je medovina afrodiazikum, sa oveľa viac dočítate vo vianočnom dvojčísle Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel