Pri jadrovej havárii by hasičom a policajtom chýbala výbava

  • Spravodajstvo
  • 20. decembra 2012, 11:44
  • Autor:sita(j)

Na cvičení simulovanej havárie jadrového zariadenia sa 17. a 18. októbra zúčastnilo 193 subjektov, od vlády až po vybrané obce.

Hasičom a policajtom by v prípade havárie jadrovej elektrárne chýbala dôležitá výbava. Vyplýva to zo Správy o vyhodnotení cvičenia simulovanej havárie jadrového zariadenia v Slovenskej republike HAVRAN 2012 na národnej úrovni, ktorú poslalo ministerstvo vnútra do medzirezortného pripomienkového konania. Cvičenie sa uskutočnilo 17. a 18. októbra a malo preveriť pripravenosť a reakciu krízových štábov na haváriu Jaslovských Bohuníc. Zúčastnilo sa na ňom 193 subjektov, od vlády až po vybrané obce, čo predstavovalo 838 civilných osôb, 194 hasičov, 58 policajtov, 43 príslušníkov ozbrojených síl a 33 kusov techniky rôzneho typu.

Správa o vyhodnotení cvičenia odhalila niektoré nedostatky. Konštatuje napríklad nedostatočné vybavenie zasahujúcich príslušníkov Hasičského a záchranného zboru osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami na zásah v prostredí kontaminovanom rádioaktívnymi látkami. "Hasičský a záchranný zbor nedisponuje špeciálnymi odevmi na ochranu povrchu tela a ochranu horných dýchacích ciest, nakoľko použitie štandardného zásahového odevu v danom prostredí je ekonomicky zbytočne náročné," píše sa v materiáli. Hasičom chýba aj výbava na monitorovanie úrovne radiácie. "Nie sú dostatočne vybavení osobnými telovými dozimetrami hodnotiacimi veľkosť obdržanej dávky," uvádza správa. Podľa nej je tiež potrebné prehodnotiť súčasnú nedostatočnú kapacitu dekontaminačných liniek hlavne na očistu osôb pre prípad veľkého počtu kontaminovaných osôb.

Problémy s výbavou odhalilo cvičenie aj u polície. Podľa správy nie sú vybavení jódovou profylaxiou, ktorá je už po expirácii, a tiež vhodnými protichemickými ochrannými odevmi a ochrannými maskami pre prípad ohrozenia rádioaktívnymi látkami. Okrem toho, trnavským policajtom chýbajú dozimetre, ktorých majú len 57 kusov, kým ich nitrianski kolegovia ich majú k dispozícii až 1 200. Ani Záchranná zdravotná služba a Slovenský Červený kríž nedisponujú podľa správy v dostatočnom množstve ochrannými prostriedkami pre svojich zasahujúcich členov. Úradom práce a pobočkám sociálnej poisťovne zase chýbajú náhradné zdroje elektriny a príslušenstvo k nim, ako napríklad mobilný internet. Hodnotiaca správa navrhuje, aby sa chýbajúca technika a výbava priebežne nakúpila.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav