Milionársky spôsob života herca René Štúra

  • Spravodajstvo
  • 20. decembra 2012, 10:18
  • Autor:jk

René Štúra môžu fanúškovia televíznych obrazoviek sledovať ako remeselníka Gejzu v seriáli Panelák. Milovníci divadla ho poznajú ako člena Radošínskeho naivného divadla. Klebetí sa o ňom aj ako slovenskom sexsymbole.

Televízny seriál Panelák, alias Radošínske naivné divadlo. Nepociťujete v tom vnútorný rozpor?
Práve naopak. Bola tu celá jedna generácia, ktorá za dvadsať rokov nenatočila jediný film a odišla. Je pravdou, že doba spovrchnela. Už sa nejde tak do hĺbky a už sa nerobia tak poctivé veci, aj kvôli ekonomike. Preč sú časy, keď vo Vysokých Tatrách štáb východ slnka natáčaltýždeň. Ráno režisér zahlásil – dnes je zastretá obloha, máte do zajtra voľno. Dnes sa musí seriálu natočiť jeden diel, za jeden deň.
Neprekáža vám to?

Vôbec. Neznášam stereotyp. Moja práca je kreatívna. Môžem robiť dabing, rozhlas, divadlo. A keď mi niečo nesedí, môžem to odmietnuť.


Chceli ste byť hercom od detstva?


Na základnej škole som chcel byť automechanik, lebo aj kamarát ním chcel byť, ale vo štvrtom ročníku  som  napísal, že herec. Myslel som si, že všetci sa mi budú smiať a asi sa aj smiali. K herectvu som sa dostal veľkou okľukou. Bol som na prijímačkách ma konzervatóriu, nezobrali ma. Išiel som na strednú školu, na Mojmírku v Piešťanoch a potom do Nemecka. Neskôr ma priateľka nahovorila – ty si taká papuľa, skús vysokú školu múzických umení. Na herectvo ma nezobrali, ale na bábkoherectvo áno. Študoval som ho dva roky.


Vy ste pozitívne naladený človek. Vždy?


Mám rád život a užívam si ho v dobrom aj v zlom. Viem, že všetci sme tu len na chvíľu. Ja nikomu neubližujem, nekradnem, snažím sa nerobiť nič, čím by som mohol ubližovať niekomu druhému. Na depresie a  maniere mám jednoduchý recept – šport a kamarátov.  Mám priateľa v Piešťanoch, ktorému pomáham stavať dom a keby ma náhodou chytali nejaké maniere, tak ma rýchlo zrovná, vyfasujem fúrik,  lopatu,  dostanem funkciu silný, sprostý a hneď je po manieroch.

Vyrastali ste v Piešťanoch. Čo sa vám vybaví pri vyslovení tohoto mena?

Sklený most… Moja prvá ryba v živote… Mal som asi osem rokov, keď som na Váhu nič nechytil, vracal som sa domov a v jazierku som zbadal rybu, čo mlela z posledného. Doniesol som ju domov. Ten pocit prvej koristi, čosi úžasné! Potom naháňačky na bicykli po parku a potom nás naháňal ten pán, čo ho strážil na bicykli značky Ukrajina.


Vyučili ste sa za čašníka. Zvládli by ste to ešte?


Bolo to skvelé obdobie. Štyri-päť tanierov odnesiem, ale musel by som sa do toho dostať.Hlavné však je, aby bol človek milý a pozorný, mal hlavu hore, keď niekto zdvíha ruku, nie že sa tým smerom nepozriem pol dňa. Mám pocit, že každú robotu, do ktorej by som sa pustil, by som robil aspoň priemerne.

Výber z rozsiahleho rozhovoru, ktorý si môžete prečítať vo vianočnom dvojčísle Piešťanského týždňa.


 
 
 
 
 
 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava