Bezákovi priaznivci chcú poznať dôvody jeho odvolania

  • Spravodajstvo
  • 20. decembra 2012, 11:56
  • Autor:sita(j)

Petičný výbor zaslal 35 listov predstaviteľom cirkvi u nás i vo svete, dostal len tri odpovede.

"Rozrušenie a bolestnú situáciu“ do slovenskej katolíckej cirkvi nevnieslo menovanie Róberta Bezáka za arcibiskupa, ani jeho trojročné pôsobenie v Trnavskej arcidiecéze, ale jeho nevysvetlené a zo Slovenska pripravené odvolanie. V liste "ľuďom hľadajúcim pravdu“ to píšu Alena Heřmánková a Miloš Papcun z petičného výboru na vyjadrenie podpory a solidarity odvolanému trnavskému arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi, ktorý vznikol ešte začiatkom júla. Pod petíciu na podporu Bezáka sa počas leta podpísalo viac ako 11 600 ľudí. Ľudia z petičného výboru sa dodnes dožadujú vysvetlenia, prečo musel arcibiskup odísť z čela Trnavskej arcidiecézy.

"Aj my rešpektujeme rozhodnutie o odvolaní, ale mlčanie o dôvodoch vytvorilo priestor na rôzne podozrenia, nepotvrdené fámy, ohovárania a osočovania, ktoré hrubo poškodzujú dobré meno odvolaného arcibiskupa. Momentálne reakcie slovenskej verejnosti na vzniknutú situáciu potvrdzujú, že dôvody bolo treba povedať. Potvrdzuje to našu mienku, že natoľko citlivá a pre zúčastnené strany bolestná situácia sa nedá riešiť mlčaním či mystifikovaním dôvodov,“ uvádza sa v dokumente.

Komunikácia s hierarchiou je podľa autorov listu nemožná. Petičný výbor zaslal 35 listov predstaviteľom cirkvi u nás i vo svete, dostal však len tri odpovede. "V Trnavskej arcidiecéze nastala po odvolaní arcibiskupa Bezáka ´normalizácia´. Kazatelia na Trnavskej novéne boli diskrétne vyzvaní, aby neotvorili kauzu Bezák, viacerí kňazi a rehoľníci zastávajúci sa odvolaného arcibiskupa boli preložení na iné miesta, riešia sa udania, výnimkou nie sú vyhrážky…,“ píšu autori listu.

Róbert Bezák je podľa nich systematicky vymazávaný z histórie Trnavskej arcidiecézy, na čele ktorej pôsobil tri roky. Svätá stolica odvolala Bezáka z riadenia arcidiecézy 2. júla tohto roku. Po rôznych pochybnostiach toto rozhodnutie potvrdil pápež Benedikt XVI. svojim listom 18. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava