Kocúra Leonarda krstili granulami

  • Kultúra a spoločnosť
  • 15. decembra 2012, 18:19
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY – Kocúr Leonardo v Piešťanoch je názov v poradí druhej piešťanskej omaľovánky z dielne ilustrátorky Martiny Matlovičovej, ktorá požiadala o spoluprácu rozprávkara Jána Uličianskeho. Ďalší veľmi milý farebný zošítok krstili v sobotu 15. decembra spolu s hercami Katedry bábkarskej tvorby Divadelnej fakulty VŠVU v Bratislave karikaturista Bobo Pernecký a pesničkár zo Slniečka, Peter Remiš.


Krstní rodičia – Bobo Pernecký (vľavo) a Peter Remiš pri krste omaľovánky. (Autor: red)

„O kom inom by som mohol písať, ak nie o lenivom kocúrovi, ktorého mám doma a ktorý sa mi rozťahuje na klávesnici počítača, keď chcem písať. A o čom inom, ak nie o Piešťanoch, kde to dobre poznám a kam chodím na kúpeľné oblátky, ktoré milujem,“ povedal J. Uličiansky.  Budúci bábkoherci zahrali deťom dramatizáciu rozprávky Jána Uličianskeho Sladký Leonardo a navodili veselú atmosféru k nastávajúcemu krstu. Bobo aj Punto si založili na hlavy čelenky s modrými mačacími ušami a okoštovali odporné granule, ktoré im riaditeľka knižnice Margita Galová pripravila na krst. Z misky si zajedli aj hladní študenti.
((myvideo:1))
„Želám tejto omaľovánke, aby sa stala symbolom Piešťan asi tak ako barlolámač,“ povedal Peter Remiš a vzal do ruky granule. Spolu s karikaturistom B. Perneckým posypali omaľovánku s piešťanskými motívami a Remiš k tomu zarecitoval:
Pozrite sa, kto sem kráča.
Je to mačka, malé mača?
Ale toto nie je bárskto.
Je to kocúr Leonardo!
Bystro máva dlhým chvostom
rybárom pod skleným mostom.
Netrápia ho taľafatky,
dnes má chuť na oblátky.
Dá si jednu, dve, tri – päť,
na všetko vie odpoveď.
S plným bruchom vzdychá:
„Och, najlepšie je v Piešťanoch!“
O akcii sa dočítate aj v Piešťanskom týždni.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava