Anna Plecitá odchádza z Piešťan

  • Spravodajstvo
  • 13. decembra 2012, 09:21
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY – V predvianočnom čase sa rozhodla rozlúčiť s Piešťanmi po viac ako dvadsaťročnom pôsobení v našom meste spisovateľka, recitátorka, partizánka a členka odboja, niekdajšia predsedníčka kremačnej spoločnosti Anna Plecitá. Na piatkovej oslave jej 87. narodenín v Penzióne Pod vežou boli len jej blízki ľudia, s ktorými spolupracovala. Po pravici Anny sedel Štefan Potocký, jej druh a priateľ v čase i nečase.

„Nebude to ani zajtra, ani o týždeň. Ešte nejaký čas to potrvá, kým sa do domova dostanem. Ďakujem vám, všetci moji milí, za to, že ste prišli a že si ma vypočujete. Prišiel čas, keď sa mi prichodí rozlúčiť sa s Piešťanmi, pretože som sa rozhodla odísť do Domova dôchodcov v Nitre,“ povedala v úvode narodeninovej oslavy so smútkom v hlase žena, ktorá roky recitovávala na rôznych spoločenských udalostiach a ako predsedníčka kremačnej spoločnosti odprevádzala na poslednej ceste desiatky Piešťancov.
„Do Nitry som sa rozhodla ísť preto, že tam žijú môj syn aj vnuk s rodinami, a keďže obaja pracujú, nechcem vysedávať nečinne u nich doma a čakať na to, kedy prídu. Hľadala som si veľký domov, kde by bolo veľa ľudí podobného veku i osudu ako mám ja, aby som sa mala s kým rozprávať. Svoj krok som zvážila a rozhodla som sa tak po tom, čo som zistila, že môj mozog už nepracuje tak, ako by mal a pamäť ma zrádza. Stále niečo zabúdam a po poslednej udalosti, keď som sa prebrala vo vlastnej izbe a nespoznala som ju, som s hrôzou a veľkým smútkom a v plači došla k záveru, že sa už na seba nemôžem spoľahnúť…“ znelo vysvetlenie A. Plecitej.
Vypočujte si, ako Anna kedysi vo svojej rodine slávila Vianoce.
Viac sa o rozlúčke dočítate v najnovšom vydaní Piešťanského týždňa.

((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava