M. Pospíšil: Chýbajú nám skúsenosti z ťažkých zápasov

  • Šport / Basketbal
  • 12. decembra 2012, 09:04
  • Autor:M. Sarvaš

Basketbalového nováčika ženskej extraligy – Piešťanské Čajky – trénuje rodák z Bojníc Martin Pospíšil. Ako aktívny hráč hrával za BC Prievidza. Trénovaniu sa venuje už desať rokov, pretože pre zranenie musel predčasne ukončiť kariéru. Ako tréner začínal v ŠBK Lúky, dnes extraligový BK Petržalka, kde prešiel všetkými kategóriami až po ženy. Potom pôsobil v Nitre, s Inpekom získal v ženskej extralige bronz. Popri kluboch viedol reprezentačné tímy Slovenska do 16, 18 a 20 rokov.

► Ako hodnotíte priebeh sezóny v podaní Piešťanských Čajok?
– Sezóna nám ukazuje, že tento tím má zaujímavú perspektívu. Dokázali sme vyhrať náročné stretnutia nad Ružomberkom a v Spišskej Novej Vsi, čo nás v tabuľke dostalo vysoko, no nevyhli sme sa ani výpadkom, ktoré sú však charakteristické pre mladé hráčky, akými disponujeme.

► Plnia hráčky všetko, čo od nich požadujete?
– Náš tím je mladučký a hráčky majú ambíciu zlepšovať sa, no v tomto chcení niekedy absentuje stabilita výkonov. Musíme pracovať na tom, aby každá činnosť bola realizovaná s maximálnou koncentráciou a intenzitou. Je to taktiež o návyku. Nie je jednoduché dennodenne tvrdo pracovať. Niekedy sa príliš veľa o tom hovorí, no prax je rozdielna. Ak chceme dosahovať výsledky a budovať kvalitu, iná cesta neexistuje. Aj keď z krátkodobého hľadiska je možné všetko, je to veľmi klamlivé a krehké.

► V čom si myslíte, že Čajky oproti skúsenejším tímom zaostávajú a, naopak, v čom sú lepšie?
– Ešte nám chýbajú skúsenosti z ťažkých zápasov. Veľa hráčok nezažilo, aké je to hrať o vysoké priečky v extralige, a keď áno, tak neboli dominantné a zodpovednosť nebola na ich pleciach. Takéto zápasy treba zažiť a dostať ich pod kožu. Teraz majú na to ideálnu príležitosť, ony sú nositeľmi úspechu alebo neúspechu, nemajú sa kam skryť a to je pre ne skvelé.
► Na čo kladiete na tréningoch najväčší dôraz?
– Koncentrácia a intenzita musia sprevádzať každú činnosť. V tomto sme ešte iba na začiatku. Veľký dôraz kladieme aj na kontaktné situácie, ktoré sú nevyhnutnosťou moderného basketbalu. Samozrejme, okruh je široký, koncepcia daná.

► Nedávno sa zranila na tréningu Dymond Simon, ako je na tom? Chýbala vám proti Košiciam?
– Na tréningu si roztrhala väzy v členku a jej rekonvalescencia bude
dlhšia. Hráčka jej úrovne nám pochopiteľne chýba, no pokiaľ chceme byť úspešní, musíme sa naučiť hrať aj bez nej.

► Čajky sú v extralige nováčik, no i napriek tomu majú skvelé výsledky. Očakávali ste to?
– Neznášam prehry, aj keď niekedy sú dobrým zdrojom motivácie. Chcem, aby hráčky, ktoré hrajú za Piešťany, získali víťaznú mentalitu. Musíme byť na seba nároční aj v rámci výsledkov. Očakával som, že budeme napredovať a výsledky sú perfektným impulzom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek