108 ročná Vrbovčanka miluje čokoládu a bryndzové halušky

  • Spravodajstvo
  • 6. decembra 2012, 13:14
  • Autor:Viera Dusíková

VRBOVÉ – Najstaršia obyvateľka Slovenska Anna Balášová z Vrbového dnes oslávila 108. narodeniny. Babička si žije vo svojom vlastnom svete, väčšinu času prespí. Keď sme ju ale fotili, otvorila oči a na chvíľu nám zapózovala. Jej dcéra Pavla (65) a zať Ladislav Matavovci (67) sa o ňu vzorne starajú od 90. roku jej života, kedy si ju vzali z Moravian nad Váhom, kde žila v rodinnom dome a starala sa o záhradu aj hydinu. Babička má tvrdý koreň. Narodila sa v Smrečanoch na Liptove. A hoci v rodnom liste má dátum narodenia 6. december, ostatné dokumenty vrátane občianskeho preukazu hovoria o tom, že uzrela svetlo sveta až 7. decembra 1904. Miluje čokoládu a bryndzové halušky. S kyticou kvetov jej dnes prišiel zablahoželať aj primátor Vrbového Ján Jánoška.

Informáciu o tom, že ide s najväčšou pravdepodobnosťou o najstaršiu občianku Slovenskej republiky potvrdil aj riaditeľ Centrálneho registra evidencie obyvateľov SR z Banskej Bystrice.

Babička už veľmi nevníma čo sa s ňou deje, ale počas našej návštevy si niečo monotónne vyspevovala. Dozvedeli sme sa, že práve jej brat Ján pochádzajúci zo Smrečian bol priateľom Fraňa Kráľa a teda kniha – Jano je o Balášovej obľúbenom bratovi. Okrajovo je v publikácii spomínaná aj ona – Anna. Fraňo Kráľ ju volá Hanka.

"Myslím si, že moja mama žije aj vďaka tomu, že detstvo prežila v krásnom zdravom životnom prostredí na Liptove, v drevenici, kde pásli husi, jej otec bol trikrát v Amerike za robotou, takže netrpeli biedou a dostávali na tú dobu kvalitnú stravu. Chovali kravy, sliepky, zajace. Aj neskôr žile zdravo. Mala troch manželov, osem detí, ešte ako 90 ročná pracovala v záhrade a dopestovala si, čo potrebovala," prezradila jej dcéra Pavla Matavová.

 

O babičku sa už roky obetavo stará najmladšia dcéra Pavlína Matavová s manželom Ladislavom. Obaja jej poskytujú celodennú starostlivosť od základnej hygieny cez stravovanie až po boj s preležaninami, aj keď sami majú zdravotné problémy. Babičke pripravujú mixovanú stravu, najčastejšie zeleninové polievky.

Anna Balášová sa podľa rodného listu narodila 6. decembra 1904, podľa niektorých dokladov o deň neskôr. 7. december ako dátum narodenia eviduje aj matrika vo Vrbovom. Pochádza zo Smrečian v okrese Liptovský Mikuláš, detstvo a mladosť prežila na Liptove. Neskôr sa presťahovala do okolia Piešťan. O tom, že prežila pestrý život svedčí aj to, že mala osem detí a troch manželov. Vydávala sa dokonca aj ako 54- ročná a neskôr aj ako 67-ročná.

Jej zdravotný stav sa výrazne zhoršil pred šiestimi rokmi, kedy po úraze skončila v nemocnici. Vtedy doplatila na svoju maškrtnosť, zranila sa pri oberaní sladkostí z vianočného stromčeka.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj