Pálenka z prvej piešťanskej pálenice zahriala a nepomotala hlavu

  • Spravodajstvo
  • 5. decembra 2012, 15:37
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY – V Piešťanoch otvorili prvú certifikovanú pálenicu. Na to, aby jej majitelia z Prvej piešťanskej pestovateľskej pálenice mohli minulý štvrtok naliať do medeného kotla ovocný kvas, prešli tortúrou zákona. Slušná kôpka povolení váži desať kilogramov. Prvé pálenie sme na Vrbovskej ulici číslo 6 sledovali aj my. Pálenku sme ovoňali, ochutnali – zahriala telo aj dušu. A čo je hlavné, nezamotala hlavu. O pálenici, výskočku, ktorý starí ľudia kedysi používali na masírovanie krížov a kolien, i cenách za liter destilátu sme sa porozprávali s konateľom spoločnosti Marošom Novákom.

► Prečo ste sa rozhodli práve pre pálenicu?
– Pálenicu som sa rozhodol postaviť pred tromi rokmi po tom, ako som si na svojej záhradke pozbieral úrodu jabĺk a zistil som, že všetky okolité pálenice sú vyťažené mesiace dopredu. Ako labužníka dobrej pálenky ma tiež inšpirovala jej chuť a vôňa pri porovnaní so syntetickým alkoholom predávaným v obchodných reťazcoch. Keď človek vyskúša tento rozdiel, pálenica mu učaruje.
► O akú technológiu ide?
– Naše zariadenie umožňuje dvojstupňovú destiláciu. Pri prvej sa kvas zahreje do bodu varu, vtedy dochádza k odparovaniu alkoholu, ktorý sa zbiera do zbernej nádrže a prečerpáva do takzvaného rektifikačného kotla. V tomto kotle sa vypaľuje po druhýkrát, pričom sa z destilátu odlučuje úkvap a dokvap, ktoré sú škodlivé. Ľudovo sa im hovorí výskoček. Destiláciu by som prirovnal k „papiňáku“, v ktorom sa varí kvas. Vychádzajúca para sa schladením skondenzuje a po ďalšom zahriatí a kondenzácii sa premieňa na alkohol.
► Po skúsenostiach s českým alkoholom je na mieste otázka: Je takto vypálený alkohol u vás skutočne bezpečný?
– Keďže ide o profesionálne a certifikované zariadenie, vďaka modernej technológii nie je možné vypáliť alkohol, ktorý by bol chybný. Takzvaný výskoček sa u nás reálne k človeku ani nedostane, pretože odteká do zbernej nádoby zabudovanej v zemi a všetky ventily sú zaistené plombou, takže nie je možné, aby sa komusi podarilo nebezpečný extrakt použiť. Za tie roky praxe nepoznám prípad, kedy by certifikovaná pálenica vypálila alkohol, s ktorým by bol problém. V našej pálenici môže zákazník celý proces sledovať. Keďže systém je poháňaný plynom, technológia výroby je veľmi čistá a pohodlná.
((myvideo:1))
Viac sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava