Samosprávy budú jódové tabletky vydávať dlhšie

  • Spravodajstvo
  • 30. novembra 2012, 10:56
  • Autor:sita/red(i)

PIEŠŤANY/TRNAVA – Mesto Trnava predlžuje termín vydávania jódových tabletiek pre obyvateľov až do polovice decembra. Piešťany pôvodne skončený výdaj od 3. decembra opäť obnovujú. Ľudia doteraz o jódové profylaktiká veľký záujem nemali, samosprávy im chcú dať ďalšiu príležitosť.

V prípade radiačnej havárie v jadrovej elektrárni Jaslovské Bohunice majú tabletky chrániť štítnu žľazu pred rádioaktívnym jódom. Tabletky sa vymieňajú po piatich rokoch, exspiračná lehota doterajším uplynula v septembri.
V Trnave si tabletky prišlo na mestský úrad doteraz zobrať len asi 25 percent obyvateľov mesta, v Piešťanoch ešte menej. Tabletky sú pritom zadarmo, na ich odber stačí občiansky preukaz. "Pôvodne stanovený termín sme predĺžili o dva týždne. Spoliehame sa na to, že počas konania Vianočných trhov príde do centra mesta viac ľudí a mnohí to využijú aj na odber jódových profylaktík,“ povedala Mária Markovičová z Mestského úradu v Trnave.
V krajskom meste si možno tabletky bez čakania vyzdvihnúť v budove mestského úradu na Trhovej ulici. Piešťany už s vydávaním tabletiek skončili, od 3. decembra však akciu obnovujú. Ľudia sa sťažovali, že o výmene profylaktík nevedeli. Nové tabletky v kúpeľnom meste vydávajú mestskí policajti na svojom pracovisku na Teplickej ulici počas pracovných dní od 8:00 do 20:00. 
Jódové tabletky sú podľa stanoviska Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou určené výhradne pre použitie v prípade havárie jadrovej elektrárne. Užívajú sa len na výzvu, ktorú by v takomto prípade vydali orgány z úseku civilnej ochrany. V minulosti sa vyskytli prípady, že ľudia užili jódové tabletky bezdôvodne, napríklad po jadrovej havárii v japonskej Fukušime alebo po vlaňajšom omylom vyhlásenom radiačnom poplachu v okolí Jaslovských Bohuníc. Úrad verejného zdravotníctva vtedy vydal varovanie, že neodôvodnené požitie jodidu draselného môže mať negatívne účinky na zdravie.
Viac o tejto téme sa dočítate v pripravovanom vydaní Piešťanského týždňa. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav