Orquesta Buena Vista Social Club zahrá na Pohode

  • Spravodajstvo
  • 30. novembra 2012, 15:15
  • Autor:ts/red

Tri špičkové mená – Orquesta Buena Vista Social Club, Café Aman Istanbul a Bonga rozšíria zastúpenia scény world music na multižánrovom festivale Bažant Pohode 2013, ktorý sa uskutoční 11., 12. a 13. júla 2013 na letisku v Trenčíne.

Buena Vista Social Club, legendárne zoskupenie úžasných kubánskych hudobníkov, ktorí sa pohybovali okolo rovnomenného klubu v štyridsiatych rokoch minulého storočia, dal 50 rokov po jeho zániku opäť dohromady americký muzikant Ry Cooder a neskôr preslávil silný film Wima Wendersa. Príbeh a hudba Buena Vista Social Clubu sú silné dodnes, aj keď viacero pôvodných členov medzičasom zomrelo.
V posledných rokoch sa orchester rozdelil na viacero projektov. Guarijo Mirabal, Aguaje Ramos a Bararito Torres účinkovali od hlavičkou Orquesta Buena Vista Social Club, ďalší dvaja pôvodní členovia Eliades Ochoa a Omara Portuondo vystupovali so svojimi vlastnými projektmi. Tentoraz sa však všetci spoja, Eliades s Omarou, ktorá v roku 2005 predviedla jeden z najsilnejších koncertov v histórii nášho festivalu, posilnia Orquesta Buena Vista Social Club a zahrajú legendárne kubánske skladby, stále rovnako krásne a magické. „Nepôjde o žiadnu napodobeninu, ale o čistý originál. Ak si myslíte, že ste Buena Vista Social Club už videli v Bratislave na Pasienkoch, tak sa mýlite. Šlo len o šikovné použitie slávnej značky… Sme radi, že práve takáto zostava so všetkými najdôležitejšími žijúcimi členmi pôvodného zloženia sa predstaví na trenčianskom letisku,“ hovorí Ľubica Gombálová, produkčná festivalu.

Mnohopočetné obsadenie má aj súbor Café Aman Istanbul, ktorý sa venuje gréckemu štýlu rembetiko, elegantnej hudbe prístavných kaviarní veľkých miest ako Istanbul, Izmir či Atény. Spievajú po turecky aj grécky, používajú originálne tradičné nástroje, v ich hudbe cítiť vplyvy osmanskej aj byzantskej kultúry. „Café Aman Istanbul sme objavili na Womexe, tým pádom vieme, akí okúzľujúci je ich živý koncert. Na náš festival prinesú exotickú hudobnú eleganciu,“ opisuje skupinu riaditeľ festivalu Michal Kaščák.
Ozdobou festivalu bude určite aj José Adelino Barceló de Carvalho, v hudobných kruhoch známejší ako Bonga. Rodák z Angoly bol ešte v roku 1966 portugalským rekordérom v behu na 400 metrov, no napokon sa rozhodol venovať svojej druhej láske – hudbe. A urobil dobre, od roku 1972 vydal neuveriteľných tridsať albumov, zatiaľ posledný vo februári tohto roku, spolupracoval s viacerými slávnymi muzikantmi, medzi inými aj s Cesariou Evorou. „Znie to, akoby sa Tom Waits presťahoval do Angoly a nechal sa očariť tamojšou hudbou,“ hovorí Michal Kaščák. „Bonga má ´waitsovsky´ drsný hlas, ktorý je v skvelom kontraste s pohodovým angolským štýlom semba. Videli sme ho pred viacerými rokmi na veľtrhu Womex ešte v nemeckom Essene, odvtedy sme v kontakte s jeho agentom. Sme radi, že v tomto roku zahrá na našom festivale, nielen milovníci tradičnej čistej podoby world music si prídu na svoje.

Na Bažant Pohode 2013 vystúpia aj ďalší predstavitelia world music – portugalsko-angolský projekt Batida, francúzsko-malijské duo Kouyaté-Neerman, britská kapela s trinidadským frontmanom Anthony Joseph & The Spasm Band či holandsko-juhoafrické zoskupenie Skip & Die. Z ďalších žánrov sú zatiaľ potvrdení elektronickí velikáni Justice DJ set a Erol Alkan, írska pesničkárka Cathy Davey a anglická post punková skupina O. Children.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel