Radnica chce ponúknuť bezdomovcom prácu

  • Spravodajstvo
  • 29. novembra 2012, 16:19
  • Autor:sita (v)

TRNAVA – Bezdomovcom v Trnave chce radnica na budúci rok ponúknuť prácu. Za odpracovanie troch – štyroch hodín denne v prospech mesta dostanú ľudia bez domova obed a strechu nad hlavou. Ubytovanie bude o niečo lepšie ako v bezdomoveckej nocľahárni. Do pilotného projektu so zameraním na integráciu bezdomovcov do spoločnosti sa bude môcť zapojiť menej ako desať ľudí.

Nocľaháreň pre ľudí bez domova už nemá byť úplne zadarmo
Bezdomovci môžu momentálne v nocľahárni len prespať, každé ráno ju musia opustiť aj so všetkými vecami, ktoré si nosia v igelitkách. Kto bude mať záujem pracovať, dostane sa do osobitnej časti, ktorá bude mať štandard ubytovne. ,,V praxi to bude znamenať, že títo ľudia tam budú mať svoje postele, svoju skrinku, môžu si tam nechávať svoje osobné veci. Po vykonaní určitej práce pre mesto sa do týchto priestorov môžu vrátiť aj počas dňa,“ vysvetlila viceprimátorka Kvetoslava Tibenská. Za verejnoprospešné práce by bezdomovci nedostávali peniaze, ale teplé jedlo a ubytovanie. Radnica im ponúkne najjednoduchšie práce, ako je zbieranie odpadkov alebo hrabanie trávy. Tibenská nevylučuje, že ak by si niektorí osvojili pracovné návyky a mali by o prácu skutočný záujem, mohli by sa pre nich nájsť aj príležitostné platené brigády. 

Kto z bezdomovcov nebude chcieť pracovať, bude si musieť za nocľaháreň platiť. ,,Sme jedno z mála miest, ktoré nocľaháreň aj s možnosťou sprchovania ponúka bezplatne. Pre tých, ktorí sa nezapoja do programu resocializácie, nocľaháreň spoplatníme,“ povedal vedúci sociálneho odboru Mestského úradu v Trnave Peter Klenovský. Pôjde o minimálne poplatky, uvažuje sa o čiastke 50 centov za noc. Aj Klenovský vidí za experimentom radnice šancu pre niektorých bezdomovcov dostať sa z úplného dna o stupeň vyššie. Koľko bezdomovcov sa do projektu s prácou zapojí, zatiaľ nikto nevie. V prvej fáze bude k dispozícii priestor pre menej ako desať ľudí. Terajšia nocľaháreň má kapacitu približne 40 postelí, plná býva len v období silných mrazov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel