Milovníci francúzskych filmov, choďte do Trenčína!

  • Spravodajstvo
  • 29. novembra 2012, 09:42
  • Autor:sita, foto [Photo: Doc & Film International]

TRENČÍN – Festival francúzskych filmov v Trenčíne predstaví v rámci 12 filmových projekcií deväť titulov. V poradí už ôsmy ročník odštartuje v piatok 30. novembra v Artkine Metro, potrvá do stredy 5. decembra.

Filmovú prehliadku organizuje mesto Trenčín, umelecké združenie LampART a Francúzsky inštitút v Paríži. „Každý deň festivalu sú pripravené aj dopoludňajšie projekcie pre školy, o ktoré je veľký záujem,“ informoval Branislav Hollý z LampARTu.
Festival sa začne v Artkine Metro v piatok 30. novembra filmom Minister, ktorý získal tri filmové ceny CÉZAR. Vstup pre verejnosť je voľný. V sobotu sa priaznivci francúzskej kinematografie môžu tešiť na tri filmy, a to na Tí, ktorí zostávajú, Andalúzia a Tajomstvo. V nedeľu festivalový program pokračuje filmami Ruky vo vzduchu a Overená. Pondelkový večer bude patriť láske v jej rozličných podobách. Po sociálnej dráme Prvý, koho stretne program odľahčí komédia Dievča z Monaka. Po utorkových reprízach festival uzatvorí dráma Draha Prudence o osamelom sedemnásťročnom dievčati, ktoré sa svoju samotu snaží vymeniť za pocit slobody v nebezpečnej štvrti Rungis.
Festival francúzskych filmov je jedným z výsledkov priateľských a partnerských vzťahov medzi mestami Trenčín a Cran-Gévrier. Okrem filmového festivalu si partnerské mestá pravidelne vymieňajú nielen svoju kultúru, ale robia aj najrôznejšie výmenné pobyty, stretávajú sa aj na spoločne organizovaných odborných konferenciách. Spolupracujú taktiež školy z oboch krajín, predovšetkým Gymnázium Ľudovíta Štúra a Lýceum Charlesa Beaudelaira.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín