Štrajk učiteľov sa končí, rokovania pokračujú zajtra

  • Spravodajstvo
  • 28. novembra 2012, 14:29
  • Autor:sita(m)

Odbory zdôvodnili prerušenie štrajku začiatkom rokovaní s vládou. O ďalšom postupe majú rozhodnúť vo štvrtok.

Učitelia dnes o 18. hodine prerušia štrajk za zlepšenie financovania školstva. Brány škôl sa vo štvrtok 29. novembra opäť otvoria, rozhodol dnes štrajkový výbor. Zamestnanci školstva začali štrajk v pondelok 26. novembra.

"Dôvodom je, že v utorok sa začali rokovania s predstaviteľmi vlády SR o cieľoch a dôvodoch štrajku za účelom skvalitnenia nášho školstva a prílevu viac finančných prostriedkov hlavne na kvalitu a vzdelávanie," povedal po rokovaní šéf školských odborárov Pavel Ondek. Nič bližšie o návrhoch zatiaľ nie je známe. Vo štvrtok zasadne mimoriadna rada zväzu, ktorá rozhodne o ďalšom postupe. Dokedy bude štrajk prerušený, bude závisieť od ďalšieho vývoja situácie.
Školskí odborári sa v noci stretli s premiérom Robertom Ficom a ministrami, k dohode zatiaľ nedošlo. Premiér doplnil, že rokovania boli prerušené, odborári si podľa neho vyžiadali čas do stredy budúceho týždňa, aby sa mohli vyjadriť k rozpracovanému memorandu.
Termín ďalších rokovaní zatiaľ nebol určený. Odborári požadujú desaťpercentné zvýšenie platov. Podpredseda odborov Martin Maták sa pre denník Hospodárske noviny vyjadril, že by nepristúpili na 5,5 alebo 6 percent, ale vedeli by akceptovať iné číslo ako desať percent. "To je jeho názor, o týchto veciach musí rozhodnúť mimoriadna rada zväzu," zareagoval dnes na jeho vyjadrenia Ondek.
Zamestnanci školstva požadujú desaťpercentné zvýšenie miezd, vláda však učiteľom ponúka zvýšenie platov o päť percent. "Ale ak sa bude čas naťahovať a opäť prídu nejaké negatívne informácie, pokiaľ ide o makroekonomické ukazovatele verejných financií, tak ani táto ponuka možno už nebude na stole," doplnil Fico po nočnom rokovaní.
Väčšina slovenských škôl vstúpila v pondelok do štrajku. V prvý deň sa do neho zapojilo 73,45 percenta zamestnancov základných, 63,62 percenta pracovníkov stredných a 5,09 percenta zamestnancov vysokých škôl. Druhý deň zostala tiež zatvorená väčšina škôl, hoci niekde sa už začalo vyučovať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav