Minister chce riešiť požiadavky učiteľov komplexne, nie na námestiach

  • Spravodajstvo
  • 27. novembra 2012, 13:04
  • Autor:sita(j)

Požiadavky odborárov a výzvy štrajkujúcich učiteľov je podľa ministra školstva Dušana Čaploviča potrebné riešiť komplexne, rokovaniami a systémovými opatreniami, a nie na námestiach.

Minister monitoruje situáciu v školskom štrajku a komunikuje s predsedom školských odborov Pavlom Ondekom, uviedol ministrov hovorca Michal Kaliňák. Ako doposiaľ, aj naďalej bude aktívne komunikovať nielen s odborármi, ale aj s členmi vlády a školskej štvorpartity, dodal. Termín rokovania s odborármi však zatiaľ nepadol.

Nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská sa dnes na parlamentnom školskom výbore neúspešne pokúšala presadiť, aby výbor tento týždeň mimoriadne zasadol a vytvoril priestor na pracovnú diskusiu zástupcov školských odborárov a ministerstva školstva. Podľa nej rokovania odborárov s ministrom Čaplovičom zjavne uviazli a výbor by mohol poskytnúť priestor na ďalšiu diskusiu. "Nemôžeme čakať, kým sa to viac eskaluje. Malo by sa deň a noc rokovať," dodala Žitňanská. Jej návrh však nepodporili poslanci Smeru-SD, ktorí sa zdržali hlasovania.

Ondek uviedol, že chcú listom požiadať premiéra Roberta Fica o stretnutie. Premiér dnes pre štrajk skrátil svoju návštevu Rumunska, pretože chce "vytvoriť čas na ďalšie rokovania a konzultácie so zástupcami učiteľov". Na Facebooku v pondelok uviedol, že rešpektuje rozhodnutie učiteľov štrajkovať, ale nechápe, že keď sa v Európskej únii všetko znižuje, oni chcú viac. "Rozumiem, že ich platy sú neuveriteľne nízke, ale peniaze na ich zvýšenie naša krajina skutočne nemá," napísal na svojom profile. Naďalej považuje za rozumný kompromis ponuku zvýšiť tarifné platy učiteľov o päť percent aj napriek tomu, že krajina musí šetriť a znižovať svoje výdavky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián