Kraj si chce o nemocniciach rozhodovať sám

  • Spravodajstvo
  • 26. novembra 2012, 08:11
  • Autor:Sita/red

PIEŠŤANY/TRNAVA – Kompetencie na vydávanie povolení na poskytovanie zdravotnej starostlivosti by mali zostať samosprávnym krajom, pretože tie najlepšie poznajú potreby svojich obyvateľov. V súvislosti so snahou ministerstva zdravotníctva zobrať krajom vydávanie povolení na prevádzkovanie všeobecných nemocníc to uviedol hovorca Trnavského samosprávneho kraja Patrik Velšic.

Kraje majú podľa neho bližšie k občanom ako ministerstvo, ktoré chce kompetenciu preniesť na seba. Navrhovaná legislatívna zmena dostala súhlas aj od vládneho kabinetu, ktorý ju odobril na svojom prvom novembrovom rokovaní.
Takáto úprava v zákone by rezort zdravotníctva oprávňovala vykonávať dozor nad zdravotníckymi zariadeniami. "Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky novú právnu úpravu navrhuje, pretože je potrebné, aby malo kontrolu nad všeobecnými nemocnicami, pretože je zriaďovateľom univerzitných a fakultných nemocníc (všeobecných nemocníc) a nemá možnosť v nich vykonávať dozor a kontrolu," povedala pred časom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Snaha ministerstva zdravotníctva preniesť na seba kompetencie v oblasti všeobecných nemocníc narazila na odpor samosprávnych krajov. Tie nesúhlasia s tým, aby rezort vydával povolenia na prevádzkovanie všeobecných nemocníc, ktoré je v súčasnosti v ich právomoci.
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín