Zákon o psoch ešte neplatí, ale ľudia sa ich už chcú zbaviť

  • Spravodajstvo
  • 23. novembra 2012, 09:04
  • Autor:IP(v)

Novela zákona o držaní psov prešla súhlasom vlády a čaká na schválenie v národnej rade. Aj keď psičkári ešte len čakajú na jej odobrenie, piešťanský útulok už má prvé negatívne skúsenosti.

Predsedníčka organizácie Útulok Piešťany Ľubomíra Baleková prezradila, že už sa niekoľko ľudí informovalo o budúcom umiestnení ich psa v útulku. Niektorí neurobili ani to, len svojho "bojového" miláčika prehodili cez plot Slobody zvierat. O novele zákona sa Piešťanský týždeň rozprával s Danielou Košeckou z občianskej iniciatívy Jeden meter SK.

► Čo si myslíte o predloženej novele zákona? Ochraňuje niekoho?
– Ak by bol návrh novely schválený v takom znení, ako ide na zasadnutie parlamentu, nechránil by nikoho. Na Slovensku máme odhadom 500-tisíc psov a zákon by novom sprísňoval podmienky držania asi 2000 jedincov, čo je minimum z celého počtu. Navyše by takto postavený zákon postihoval iba registrovaných chovateľov a držiteľov niektorých čistokrvných psov, ktorí sa väčšinou o svoje zvieratá starajú zodpovedne.
► Akým spôsobom by bolo mimo novely zákona možné zabezpečiť ochranu ľudí proti útokom psov?
– V prvom rade osvetou a cieľavedomou výchovou držiteľov psov k zodpovednosti. Schválne nehovorím k zodpovednosti za svojich psov, ale k zodpovednosti ako takej, všeobecne. Lebo človek, ktorý je nezodpovedný voči svojmu psovi a dopustí incident takého typu, aké boli v poslednom čase medializované, je nezodpovedný aj v iných oblastiach. Súčasná legislatíva je plne postačujúca na to, aby v prípade jej dôsledného dodržiavania zabezpečila bezproblémové spolužitie psičkárov a nepsičkárov. Problémom je iba to, že sa slabo dohliada na to, aby sa rešpektovala a uplatňovala. Často sa stáva, že na nezodpovedných psičkárov existuje už zopár oznámení o priestupkoch, ktoré ostali nevyriešené a nešťastie na seba nenechalo dlho čakať. Takto to bolo aj v Nemecku, kde sa odštartoval hon na psie čarodejnice po smrteľnom útoku dvoch psov na malého chlapca. Ich majitelia boli asociáli a na úradoch ležalo niekoľko podnetov na ich adresu, avšak bez patričných opatrení zo strany úradov. Nikto ich nezastavil, hoci informácie o ich nebezpečnosti boli známe, a tak to skončilo tragicky. Nanešťastie si to potom odniesli aj všetky ostatné podobné psy.
Viac sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel