Školy ohlasujú predbežne troj- až štvordňový štrajk

  • Spravodajstvo
  • 22. novembra 2012, 11:46
  • Autor:sita/red.

PIEŠŤANY – V Piešťanoch bude v dôsledku štrajku učiteľov zatvorených všetkých päť základných škôl, odborári dvoch škôl štrajk ohlásili do stredy, tri ďalšie sa nevyjadrili. Materské školy s výnimkou jednej budú otvorené. V Hlohovci zatiaľ zoznam štrajkujúcich škôl nie je uzatvorený, materské školy však budú otvorené.

Presné počty škôl, ktoré sa zapoja do štrajku, nemá ani krajská šéfka školských odborov Gabriela Galbová. Podľa nej sa situácia stále mení. Vo všeobecnosti však podľa Galbovej chcú štrajkovať predovšetkým pedagogickí pracovníci, váhajú nepedagogickí a zamestnanci materských škôl.
Školskí odborári vstupujú od 26. novembra do časovo neobmedzeného štrajku za desaťpercentné zvýšenie platov a zlepšenie financovania školstva. Odvrátiť by ho ešte mohli rokovania s ministrom financií Petrom Kažimírom. Odborári čakajú na ponuku, ale vopred avizujú, že nehodlajú odstúpiť od požiadavky na desaťpercentné zvýšenie platov. Vláda zase ponúka maximálne päť percent. Štrajk zrejme nepotrvá na všetkých školách rovnako dlho, bude závisieť na učiteľoch jednotlivých škôl.
Základné školy v Trnave upozorňujú rodičov, aby sa na budúci týždeň pripravili na troj- až štvordňový štrajk. Štrajkovať bude osem základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, nepripojí sa len základná škola s materskou školou v mestskej časti Modranka. Zatvorených bude aj osem materských škôl, ďalších desať štrajk podporuje, ale nepripoja sa k nemu. Agentúru SITA o tom informoval hovorca trnavskej radnice Pavol Tomašovič s tým, že dĺžka štrajku sa môže operatívne meniť.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel