Psi z trnavského útulku budú oslobodení od dane

  • Spravodajstvo / Región
  • 21. novembra 2012, 12:34
  • Autor:sita(m)

Trnava pripravuje nové nariadenie o miestnych daniach, sadzby daní však zvyšovať nebude.

Za psov adoptovaných z trnavského útulku nebudú musieť ich noví majitelia platiť daň. Oslobodenie od dane má platiť dvanásť mesiacov odo dňa adopcie. Vyplýva to z návrhu všeobecne záväzného nariadenia o miestnych daniach, ktoré pripravuje Trnava. Podľa viceprimátorky Kvetoslavy Tibenskej sa takéhoto zvýhodnenia dožadovalo Združenie na ochranu zvierat v Trnave, ktoré prevádzkuje útulok pre opustených psov, ako aj záujemcovia o psov. Noví majitelia psíkov z útulku tak ušetria od 10 až do 50 eur, podľa toho, či ich budú chovať v rodinnom dome, byte alebo v podnikateľskom objekte.

Rozpočet mesta týmto krokom o veľa peňazí nepríde, Trnavčania majú podľa skúseností Ingrid Novákovej z miestneho útulku o adopcie psov len minimálny záujem. ,,V Trnave zostáva ročne menej ako desať psov. Približne stovka ročne odchádza do okolitých dedín, Bratislavy a ďalších miest. Najviac, až do tristo psov, je adoptovaných do zahraničia,“ povedala Nováková. Oslobodenie od dane však ako ústretový krok mesta víta. Daň za psa prináša do rozpočtu mesta ročne približne 43-tisíc eur.

Trnava pripravuje úplne nové nariadenia o miestnych daniach, ako aj o dani z nehnuteľností, ktoré budú platiť od 1. januára 2013. Po razantnom zvýšení pred rokom však tentoraz dane hore nepôjdu. ,,V nových nariadeniach ide len o technické zmeny, pretože všetky miestne dane majú byť po novom na jednom tlačive. Sadzby daní však nezvyšujeme ani o cent,“ potvrdila viceprimátorka Tibenská. Mestské zastupiteľstvo bude o nových zneniach nariadení, ktoré sa dotýkajú väčšiny obyvateľov mesta, hlasovať na decembrovom rokovaní.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf