Pôjdu piešťanské školy do štrajku?

  • Spravodajstvo
  • 21. novembra 2012, 09:36
  • Autor:jk(m)

V pondelok 19. novembra k dohode o požadovanom navýšení miezd o desať percent medzi odborármi a ministrami školstva a financií neprišlo. Tento týždeň budú nasledovať ešte ďalšie rokovania, učitelia však od svojich požiadaviek nemienia ustúpiť. V čase uzávierky tohto vydania Piešťanského týždňa sme monitorovali, ako k štrajku momentálne pristupujú školy regiónu.

Predseda Okresnej rady Odborového zväzu pracovníkov školstva, a vedy na Slovensku Igor Číž nás informoval, že zatiaľ protest odobrili na troch piešťanských základných školách. „Nemôžem poskytnúť ešte presné údaje, pretože na niektorých sa odborárske schôdze uskutočnia až v priebehu tohto týždňa.“ Podľa predsedu okresnej rady sa do štrajku nezapojí toľko zariadení ako v septembri, dúfa však, že väčšina z nich sa zúčastní. „Odhadujem, že to bude asi polovica. Je chúlostivý čas, napríklad pri týždennom štrajku si učitelia pred Vianocami nemôžu dovoliť prísť o štvrtinu platu. Nemali by sme z čoho žiť, veď žijeme z ruky do úst, a vláda s tým počíta,“ poznamenal I. Číž.
Odborový zväz vyhlásil od 26. novembra časovo neobmedzený štrajk. Podľa prvotných odhadov by sa do neho malo zapojiť asi 80 percent zamestnancov základných škôl a okolo 70 percent zamestnancov stredných škôl. Odborári opakovane odmietli vládnu ponuku na päťpercentné navýšenie platov cez normatívy, pričom by si pedagogickí pracovníci prilepšili o 36 eur mesačne a nepedagogickí o 18 eur.
Septembrového štrajku sa riaditeľka ZŠ F. E. Scherera Gizela Talačová nezúčastnila a spolu s ňou i dve zástupkyne. Vtedy súhlasila s jeho
obsahom, odmietala však jeho formu. V pondelok 19. novembra nás neoficiálne informovala, že odborári do štrajku pravdepodobne pôjdu, „aby sme nezostali jedinou školou v Piešťanoch, ktorá ho odmietne. Ak však budeme štrajkovať, tak určite nie dlhšie ako jeden deň,“ povedala G. Talačová.
Vyjadrenie ďalších škôl nájdete v aktuálnom vydaní PT.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Plánovaná už raz odkladaná udalosť Natrime si svoje mesto sa v sobotu 4. mája uskutočnila v dopoludňajších hodinách. Iniciatíva vznikla…
  • 10.05.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
sobota, 11. mája 2024
Meniny má Blažena, zajtra Pankrác