Stridžie dni: V každej žene videli bosorku

  • Spravodajstvo
  • 16. novembra 2012, 14:29
  • Autor:J. Hluchová/IP

PIEŠŤANY – Medzinárodný klub žien v Piešťanoch PIWC zorganizoval stretnutie s etnologičkou Jarmilou Hluchovou. Hovorilo sa hlavne o zvykoch z piešťanského regiónu, ktoré sa zachovávali počas takzvaných stridžích dní. Bolo to obdobie, ktoré začínalo ešte v novembri.

Odpradávna bol koniec jesene a začiatok zimy považovaný za čas, v ktorom nadobúda prevahu zlo nad dobrom, škodliví démoni nad životodarným slnkom. Predstavy o narastajúcej aktivite nepriaznivých síl, ktorú podporovala temnota, vyvolávali v ľuďoch pocity úzkosti a strachu a následne potom úsilie čeliť domnelému nebezpečenstvu. Zvyky sa začínali na Katarínu (25. novembra), ďalej nasledovali Ondrej (30. november), Barbora (4. december), Mikuláš (6. december), Lucia (13. december) a Tomáš (21. december). V týchto dňoch sa predpokladala zvýšená aktivita nepriaznivých síl, no časom sa táto predstava zredukovala na povery o škodlivej činnosti stríg, preto sa spomenuté dni označovali ako stridžie.
Členky ženského klubu zaujímali hlavne zvyky, ktoré mali odohnať temné sily z domovov. Zaujal ich negatívny pohľad na ženy počas týchto dní. „Ľudia verili, že bosorky počas týchto dní naberali na sile a zodpovedajú tomu i porekadlá – kam čert nemôže, pošle ženu a stará dievka doma zavadzia ako krosná. Patriarchát bol silný. Ženy napríklad nejedávali pri stole, ale postojačky. Sedeli iba muži,“ dodala J. Hluchová.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava