Druhá šanca pre kaštieľ v Chtelnici

  • Spravodajstvo
  • 15. novembra 2012, 12:24
  • Autor:jk

CHTELNICA – Rozľahlým parkom kaštieľa sa pomedzi stromami vznášajú tóny filharmonického orchestra. Celý areál obopínajú štyri bašty. V jednej z nich je kaplnka, v ktorej práve skončil svadobný obrad, v druhej si milovníci umenia obzerajú výstavu grafík a stálu expozíciu histórie. Zopár ľudí naopak radšej dalo prednosť posedeniu v útulnej kaviarni západnej bašty.
Vízia budúcnosti, výplod prebujnelej fantázie alebo sen, ktorý sa môže časom stať realitou? Barokový kaštieľ v Chtelnici. Národná kultúrna pamiatka.

Okoloidúci dnes vidí len objekty v žalostnom stave. Musel by sa nájsť poriadny rojko a aj to s tuho prižmúrenými očami, aby zbadal nádherný anglický park, aleje zdobené alegorickými sochami, či rybník na chov kaprov. Takto dal v polovici 19. storočia upraviť okolie kaštieľa gróf Jozef Pálffy.

V lete obec zorganizovala podujatie asi s tým najtrefnejším názvom – Druhá šanca. Niežeby kaštieľ v minulosti už jednu dostal, ale zato ešte jednu by si určite zaslúžil. Druhá šanca umožnila, aby svetlo sveta uzrela dobrovoľná verejná zbierka na financovanie rekonštrukcie severnej bašty. Vyhlásilo ju vedenie obce a od jednotlivcov sa vyzbieralo sedem tisíc eur.
Myšlienky zriadenia galérie umenia v bašte sa chopili dvaja ľudia rovnakej krvnej skupiny – drevorezbár Ján Lukačovič a miestny fotograf Vladimír Lužinský. Hoci dedina má už zriadené občianske združenie Naša Chtelnica, tandem založil spolu s ďalšími nadšencami Klub umenia a histórie práve na oživenie jednej z bášt, ktoré sa nazývajú i pavilónmi.
„Už pred pätnástimi rokmi sme oslovili s podobnou ideou niekdajšieho starostu, chceli sme v Chtelnici zriadiť galériu,“ tvrdí V. Lužinský. „Doma som veľa vymýšľal, kreslil, dokonca sme mali vypracovanú štúdiu od architekta. Až tento rok sa otvorila možnosť využitia severnej bašty.“
Túžbou zanietencov je sprevádzkovanie stálej expozície histórie v hornej časti pavilónu, dolná časť by mala byť určená pre galériu. Podľa Lužinského by sa výstavy mohli obmieňať raz za jeden-dva mesiace. Svoje miesto by si tu vraj našli maliari, drevorezbári, umeleckí drotári, fotografi i karikaturisti z celého regiónu.
Obsiahlu reportáž, v ktorej nájdete rozhovor s pamiatkárkou J. Žuffovou i dejiny kaštieľa sa dočítate v aktuálnom čísle Piešťanského týždňa.
Pozrite si našu videoprehliadku areálu a bohatú fotogalériu.
((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj