Ako by zasahovali v Bohuniciach pri havárii?

  • Spravodajstvo
  • 15. novembra 2012, 11:42
  • Autor:sita (v)

JASLOVSKÉ BOHUNICE – Havarijné cvičenie Atlas 2012 pri preprave rádioaktívnych materiálov sa včera konalo v priestore Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS) v Jaslovských Bohuniciach a v obvode železničnej stanice Siladice.

Cvičenie bolo zamerané na nehodu a nebezpečenstvo vzniku havárie pri preprave vyhoreného jadrového paliva. ,,Podľa dvoch scenárov sa precvičili činnosti zúčastnených subjektov pri zdravotnej indispozícii členov sprevádzajúceho personálu a pri sabotáži spôsobenej bránením prejazdu vlaku. Inšpekčnú činnosť vykonávali odborní pracovníci Útvaru vedúceho hygienika ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.,“ informoval hovorca JAVYS Dobroslav Dobák. Inšpektori sa zamerali na splnenie hlavných cieľov, medzi ktoré patrili preverenie činností personálu držiteľa povolenia na prepravu rádioaktívnych materiálov, prevádzkovateľa dráhy a dopravcu, precvičenie súčinnosti a spolupráce medzi organizáciou havarijnej odozvy JAVYS, a.s., a ďalšími partnermi. Pracovníci Úradu jadrového dozoru SR sa zúčastnili ako pozorovatelia. Celkovo cvičilo 67 osôb, hodnotiteľov a pozorovateľov bolo na cvičení 42.

Predstavitelia všetkých zúčastnených zložiek vyhodnotili podľa Dobáka toto cvičenie ako vysoko efektívne. Najväčší význam malo praktické precvičenie si aktivít pri simulovaných udalostiach. JAVYS zorganizovaním cvičenia Atlas 2012 splnil požiadavky zákona o mierovom využívaní jadrovej energie a vyhlášky Úradu jadrového dozoru o podrobnostiach v havarijnom plánovaní pre prípad nehody alebo havárie.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín