Učiteľky z cirkevných škôl dávali návrhy, ako vyriešiť vzdelávanie Rómov

  • Spravodajstvo
  • 12. novembra 2012, 08:33
  • Autor:vd

PIEŠŤANY – „Čo je toto?“ Rukonoh – odpovedalo rómske dieťa pri obrázku psa tlmočníkovi, ktorý s ním vykonával diagnostické testy pri vstupe do prvého ročníka základnej školy na Slovensku. Pedagóg mu ukázal snímok kravy. „Aj to je rukonoh,“ odpovedal budúci prváčik. O takýchto a podobných zážitkoch rozprávali učiteľky z cirkevných škôl na seminári v hoteli Piešťany.

Seminár, ktorý sa uskutočnil v Piešťanoch v dňoch 9.-10. novembra sa zúčastnil poslenec NR SR Martin Fronc, europoslankyňa Anna Záborská a podpredsedníčka KDH Miroslava Szitová. Záborská a Fronc mali svoje príspevky o stave vzdelávania na Slovensku a o viacročnom finančnom rámci a podpore vzdelávania v piatok, o rómskych dievčatách, ktoré otehotnejú už ako dvanásť, trinásťročné a znásilňujú ich často ich vlastní rodinní príslušníci hovorila Miroslava Szitová v sobotu.
Učiteľky prevažne z cirkevných škôl, ktoré prišli do Piešťan z celého Slovenska diskutovali o tom, čo im pomôže pri vzdelávaní, aby sa neúnosná situácia v prevažne rómskych triedach  najmä východného Slovenska konečne začala riešiť! Spomínali aj pozitívne príklady starostov, ktorí dokázali Rómov zapojiť do práce tak, že boli prospešní pre celú dedinu. Učiteľky po rokoch praxe zhodnotili, že pre Rómov je viac ako vzdelávanie dôležitejšia práca, ktorá ich uživí. 

Tejto téme sa budeme venovať aj v Piešťanskom týždni.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín