Trnavčania dostanú nové tabletky jodidu draselného

  • Spravodajstvo
  • 12. novembra 2012, 09:56
  • Autor:sita/red

PIEŠŤANY/TRNAVA – Nové jódové tabletky dostanú konečne aj obyvatelia Trnavy. Tabletky s obsahom jodidu draselného sú určené pre obyvateľov obcí z okolia jadrových elektrární. V prípade radiačnej havárie majú chrániť štítnu žľazu pred rádioaktívnym jódom.

Tabletky sa vymieňajú po piatich rokoch, exspiračná lehota doterajším uplynula v septembri. Väčšina obcí z okolia Jaslovských Bohuníc a Mochoviec začala s výmenou tabliet už pred mesiacom, krajské mesto ich doteraz nemalo.
Trnava bude tabletky vydávať na prízemí mestského úradu na Trhovej ulici 3 denne od 9:00 do 17:00 až do konca novembra. Občania si prevezmú nové dávky profylaktík na základe predloženého občianskeho preukazu, jeden ich môže vziať aj pre ostatných rodinných príslušníkov. Pre deti do 12 rokov budú vydané dve tabletky a pre osoby staršie ako 12 rokov štyri tabletky.
Jódové tabletky sú podľa stanoviska Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou určené výhradne pre použitie v prípade havárie jadrovej elektrárne. Užívajú sa len na výzvu, ktorú by v takomto prípade vydali orgány z úseku civilnej ochrany. V minulosti sa vyskytli prípady, že ľudia užili jódové tabletky bezdôvodne, napríklad po jadrovej havárii v japonskej Fukušime alebo po vlaňajšom omylom vyhlásenom radiačnom poplachu v okolí Jaslovských Bohuníc. Úrad verejného zdravotníctva vtedy vydal varovanie, že neodôvodnené požitie jodidu draselného môže mať negatívne účinky na zdravie.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava