Na Vlčích horách inšpektori riešili vážne nedostatky

  • Spravodajstvo
  • 9. novembra 2012, 12:47
  • Autor:(sita/red)

PIEŠŤANY/HLOHOVEC – Slovenská inšpekcia životného prostredia zistila v minulosti vážne nedostatky v prevádzke skládky odpadov Vlčie hory v katastri Hlohovca. Vďaka zákonu o slobodnom prístupe k informáciám sa k protokolom z kontrol dostali aktivisti, ktorí nesúhlasia s rozšírením jej kapacity. O svojich zisteniach informovali otvoreným listom primátora Hlohovca Petra Dvorana. Primátor sľúbil, že na list im písomne odpovie. List poskytol Miroslav Kollár, ktorý sa angažuje proti rozšíreniu skládky.

Inšpekcia podľa aktivistov v roku 2008 našla na skládke otvorené a sčasti vysypané sudy s nebezpečným odpadom. Nebezpečné odpady boli skladované v rozpore so schváleným prevádzkovým poriadkom. V roku 2010 prevádzkovateľ skládky inšpektorom neposkytol originály dokladov, z ktorých by bolo možné zistiť množstvo zneškodnených odpadov, čím porušil zákon o odpadoch.
O rok neskôr konateľ spoločnosti prikázal vedúcemu skládky nevpustiť zamestnancov Slovenskej inšpekcie životného prostredia na skládku a neumožnil im tak vykonať kontrolu. V liste primátorovi pripomenuli aj opakované požiare, ktoré považujú za nepretržitú havarijnú situáciu. Skládku v Hlohovci prevádzkuje spoločnosť Plastic People, jej konateľ Rudolf Kubalák na možnosť vyjadriť sa nereagoval.

Primátora Dvorana aktivisti požiadali, aby zaujal nesúhlasné stanovisko nielen k rozširovaniu skládky nebezpečného odpadu, ale aj skládky komunálneho odpadu. "Doteraz nevyužitá kapacita skládky postačuje na ukladanie odpadu vznikajúceho v regióne Hlohovec až do roku 2042, dokedy bola pôvodne skládka projektovaná. Preto dnes nevidíme žiadnu reálnu potrebu rozširovania skládky o ďalších 265-tisíc metrov kubických,“ napísali odporcovia rozšírenia skládky. Od prvého muža Hlohovca žiadajú, aby zabezpečil kontinuálnu kontrolu vôd pod skládkou, monitorovanie ovzdušia a tlmočili mu aj ďalšie požiadavky. 
Proti zámeru vlastníka rozšíriť skládku Vlčie hory sa už postavili obyvatelia Pastuchova a ďalších obcí, ktorí sa sťažovali na dym a zápach z častých požiarov. Pod petíciu proti zvýšeniu kapacity skládky v priebehu niekoľkých dní získali viac ako tisíc podpisov. Na verejnom zhromaždení obyvatelia Pastuchova tvrdili, že do areálu skládky chodia skoro ráno aj kamióny s maďarskými a rakúskymi evidenčnými číslami. Spoločnosť Plastic People z Bratislavy plánuje zvýšiť kapacitu skládky komunálnych odpadov z terajších 415-tisíc o ďalších 265-tisíc metrov kubických. V prípade nebezpečných odpadov má narásť kapacita o viac ako 20-tisíc metrov kubických. Primátor Hlohovca Peter Dvoran pôvodne s rozšírením kapacity skládky nebezpečných odpadov súhlasil, neskôr svoje stanovisko zmenil.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav