DVE NOVÉ KABELKY OD KOLENIČOVEJ A STUDENIČOVEJ

  • Spravodajstvo
  • 8. novembra 2012, 09:05
  • Autor:Viera Dusíková

Nové Príbehy z kabelky predstavili v Piešťanskom informačnom centre dve autorky z Bratislavy. Novinárka Marika Studeničová a jej „kabelková“ kolegyňa Slávka Koleničová. Obe vyzvŕtali otázkami čitateľky „kabeliek“. Tak familiárne nazývajú edíciu Ikaru venovanú slovenským ženám samotné čitateľky.

Dlhovlasá blondína Marika Studeničová, šťastne voľná, matka troch detí, má za sebou šesť pomerne úspešných kníh a k nim pridala siedmu – odvážnejšiu. Opisuje v nej aj tri pikantnejšie milenecké scény. „Nemala som obavy, ako moju knihu Milenec prijmú moje deti, pretože dve z nich sú už dospelé. Skôr som sa obávala mojej mamy, ktorá žije v Cíferi. ‘Ako sa ukážem v kostole,‘ bedákala. Ale potom si knihu prečítala a povedala, že je v poriadku,“ žartovala Studeničová.

Marika Studeničová predstavila svoj nový román – Milenec.

Bulvárna novinárka, ktorá ale bulvár až tak nemusí, potom za radom popísala udalosti, ktoré predchádzali vzniku nielen Milenca, ale aj ďalších, zväčša životopisných kníh známych slovenských osobností, s ktorými sa stretla vo svojej novinárskej praxi. Jej diela majú názvy – Keď sa obzriem, Elixír môjho života, Muž môjho života, Rebel s číslom 9, Od tankov k Touaregu a Ťažko je žiť ľahko. Poslednú knihu venovala svojej babičke v Cíferi, kde prežila nádherné detstvo a toto veľmi pôsobivé, vtipné a citovo bohaté dielo považuje za svoju najlepšie – lebo bola písaná srdcom.
Štyri príbehy sa navzájom poprepletali v Kvartete od Slávky Koleničovej.

Spisovateľka Slávka Koleničová sa priznala, že kým vznikli jej posledné príbehy z Ikaru – Kvarteto, zažila všeličo. Po dvoch neúspešných pokusoch sa vraj pri prvom diele, ktoré jej skutočne vydali, riadne zahanbila, keď uvidela červené more po korektúrach. „Ale ukázalo sa, že je to normálne. Viac ma mrzelo, že z knihy, ktorú som nazvala Nádej stratených duší, mi vyškrtli úvod, ktorý som považovala za veľmi dôležitý. Napokon som si ho presadila a ukázalo sa, že to bolo správne rozhodnutie. Potvrdili mi to desiatky čitateliek. Toto dielo považujem za doteraz najlepšie, ktoré som napísala. Vzniklo akoby mimochodom, prirodzene. Len som si sadla a zrazu začala písať. Mala som pocit, akoby som to nepísala ja, ale že mi tento román niekto diktuje, neviem to vyjadriť. Bolo to zvláštne,“ priznala duchovný rozmer vzniku svojej prvotiny jej autorka. S. Koleničová vo svojom ostatnom románe Kvarteto opisuje príbehy štyroch rodín, ktorých životy sa prepletú a spoja do symbolického kvarteta.
((myvideo:1))




0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava