Nové ulice v Trnave ponesú mená významných osobností

  • Spravodajstvo
  • 6. novembra 2012, 09:48
  • Autor:SITA(j)

Trnava bude mať ulice pomenované po biskupovi, hercovi, lekárovi či dvoch osvienčimských utečencoch.

Nové ulice Trnavy pomenujú po významných nežijúcich osobnostiach, ktoré sa v meste narodili alebo v ňom pôsobili. Mestské zastupiteľstvo má na decembrovom rokovaní určiť názvy ôsmich nových ulíc, ktoré vznikli výstavbou rodinných domov popri ceste do Kamenného mlyna.

Z návrhu vyplýva, že centrálna ulica novej štvrte ponesie meno slovensko-amerického vynálezcu a výrobcu strunových hudobných nástrojov Johna Dopyeru, ktorý je autorom rezofonickej gitary dobro. Ďalšie ulice budú pomenované po medailérovi a sochárovi Williamovi Schifferovi, hercovi Martinovi Gregorovi, biskupovi Júliusovi Gábrišovi, literárnom vedcovi a výtvarníkovi Oskarovi Čépanovi, lekárovi Tiborovi Kružliakovi a po Rudolfovi Vrbovi a Alfrédovi Wetzlerovi, ktorí po úteku z koncentračného tábora Osvienčim informovali svet o tom, čo sa tam deje.

Návrh všeobecne záväzného nariadenia o nových názvoch ulíc môže verejnosť najbližšie dva týždne pripomienkovať, po schválení mestským zastupiteľstvom vstúpi do platnosti 1. januára 2013.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín