Fico honorárnym konzulom opísal Slovensko ako modernú a úspešnú krajinu

  • Spravodajstvo
  • 6. novembra 2012, 09:38
  • Autor:SITA/red(j)

Premiér však zároveň na stretnutí s honorárnymi konzulmi SR pripomenul, že u nás žijú ľudia s dôchodkami 280 eur a platmi 450 eur.

Viac než stovka honorárnych konzulov Slovenska, ktorá sa  stretla v Bratislave, Trnave a v Piešťanoch na 6. celosvetovom stretnutí honorárnych konzulov SR, má česť reprezentovať modernú a úspešnú krajinu. Vyhlásil to predseda vlády Robert Fico v prejave, ktorý adresoval konzulom. Pripomenul však, že u nás žijú ľudia s dôchodkami 280 eur a platmi okolo 450 eur.
   "Máte exkluzívny mandát na zastupovanie našej krajiny a ste obrazom Slovenska vo svete. Máte česť reprezentovať modernú a dynamicky rozvíjajúcu sa krajinu, ktorá je príbehom úspechu," uviedol Fico. Honorárni konzuli sú podľa neho našou predĺženou rukou v zahraničí a sú nenahraditeľnou súčasťou slovenskej diplomacie. "Oceňujem, že takéto stretnutia prebiehajú a keď sa človek pozrie na to obrovské množstvo ľudí, ktorí prišli, len to potvrdzuje, že majú záujem pre nás pracovať a našou povinnosťou je maximálne tento potenciál využiť," dodal. Za jednu z najdôležitejších priorít rezortu diplomacie, ktorý stretnutie konzulov organizuje, považuje premiér ekonomickú diplomaciu. Ak nás totiž niečo ohrozuje, tak je to podľa Fica predovšetkým chudoba. "V tejto krajine úplne bežne ľudia žijú z platu 450, 500 eur. V tejto krajine je bežný dôchodok 280, 290 eur," zdôraznil Fico. Preto aj od honorárnych konzulov očakáva pomoc pri presadzovaní slovenských firiem na medzinárodných trhoch, pri získavaní kvalitných investícií, pri podpore cestovného ruchu či pri presadzovaní značky Slovenska v zahraničí.
   Šéf našej diplomacie Miroslav Lajčák chcel honorárnym konzulom najmä vysvetliť, kde sa Slovensko nachádza, akým výzvam čelí a čo od nich očakáva rezort diplomacie. "Očakávam od nich, že budú osobitnú pozornosť venovať ekonomickej diplomacii, po druhé pomoci našim občanom v zahraničí, teda konzulárnej pomoci, a po tretie prezentácii, zviditeľňovaniu Slovenska v tých krajinách," poznamenal Lajčák. Porada konzulov sa naposledy konala pred štyrmi rokmi, a to je podľa Lajčáka veľmi dlhá doba. Aj preto chce, aby sa takéto porady uskutočňovali každé dva roky. "Myslím, že to je periodicita, ktorá vyhovuje jednej aj druhej strane," doplnil.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava