Trnavčania budú opäť plniť sľub svojich predkov

  • Spravodajstvo
  • 5. novembra 2012, 14:48
  • Autor:sita/red

PIEŠŤANY/TRNAVA – Deväťdňová novéna na počesť Panny Márie Trnavskej sa aj v tomto roku uskutoční v tradičnom termíne od 13. do 21. novembra. Jej súčasťou bude približne 50 svätých omší v trnavskej Bazilike sv. Mikuláša.

Kazateľmi počas večerných omší budú predstavitelia viacerých reholí. V nedeľu 18. novembra sa bude konať procesia s uctievaným obrazom patrónky Trnavy. Trnavčania uctievaním Panny Márie Trnavskej plnia sľub predkov, ktorí sa k tomu zaviazali pred tromi storočiami.
Sviatok Trnavskej Panny Márie veriaci oslavujú 21. novembra na pamiatku záchrany pred morom. V júli a v auguste 1708 jej obraz umiestnený vo farskom kostole podľa dobových dokumentov slzil, čo si ľudia vysvetlili ako predzvesť veľkého moru, ktorý napokon zasiahol Trnavu o dva roky neskôr. Magistrát v listine z 20. novembra 1708 prosil patrónku mesta o pomoc a 21. novembra vyšli Trnavčania s obrazom Panny Márie Trnavskej na námestie.
Po tejto procesii už podľa historických dokumentov nikto na mor nezomrel. Radní vtedy zaviazali sľubom uctievať si patrónku mesta nielen seba, ale "i svojich potomkov obojeho pohlavia, všetkých spolu i jednotlivcov a budúcich obyvateľov tohto mesta“. Tento záväzok Trnavčania plnia novembrovou deväťdňovou pobožnosťou, ktorá vrcholí vždy 21. novembra. Po roku 1990 sa na nej aktívne zúčastňuje aj primátor. Historickú listinu so záväzkom objavil na fare pred dvoma rokmi trnavský farár Marcel Kubinec. Pre obraz postavili v Bazilike svätého Mikuláša novú kaplnku, ktorá je svojím barokovým štýlom odlišná od ostatnej gotickej stavby.

Trnavský obraz je podľa legendy vernou podobizňou Panny Márie, pretože kopíruje maľbu svätého Lukáša, ktorý Ježišovu matku osobne poznal. Tento portrét údajne našiel svätý pustovník Alexej v Sýrii, odkiaľ ho priniesol do Ríma. Študent teológie František Forgáč, neskorší kardinál a ostrihomský arcibiskup, ho dal odmaľovať a kópiu priniesol v roku 1585 do Trnavy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Plánovaná už raz odkladaná udalosť Natrime si svoje mesto sa v sobotu 4. mája uskutočnila v dopoludňajších hodinách. Iniciatíva vznikla…
  • 10.05.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
sobota, 11. mája 2024
Meniny má Blažena, zajtra Pankrác