Obnovili posviacku kostola Všetkých svätých

  • Spravodajstvo / Región
  • 5. novembra 2012, 07:07
  • Autor:(sita/red)

PIEŠŤANY/DECHTICE – Slávnostnou svätou omšou si v nedeľu 4. novembra obyvatelia Dechtíc v pripomenuli 840. výročie postavenia kostola Všetkých svätých, jednej z najstarších sakrálnych pamiatok v Trnavskom kraji. Jeho posviacku obnovil hlavný celebrant Pavol Zemko. Kostol, ktorého interiér tvorí románska rotunda, pochádza z roku 1172 a na náboženské účely slúži už len výnimočne.

Obec Dechtice v tomto roku "horný kostol“ čiastočne zrekonštruovala. Najdôležitejšie bolo jeho odvlhčenie odkopaním terénu v jeho okolí a odstránením betónu v interiéri. Podlaha v rotunde klesla asi o tridsať centimetrov a vrátil sa jej barokový vzhľad. Podľa starostu Karola Zachara sa dlhoročný problém s vlhnutím národnej kultúrnej pamiatky podarilo vyriešiť.
Kňaz Pavol Zemko vo svojej kázni ocenil, že sa aj v dnešnej dobe našli peniaze na obnovu výnimočnej pamiatky a jej záchranu pre ďalšie generácie. Kostol Všetkých svätých nepatrí cirkvi, ale obci. 
Pôvodne tehlová románska rotunda z roku 1172 bola v 18. storočí prestavaná do dnešnej podoby. Pri renovácii v roku 1932 objavili na južnej stene apsidy a lode unikátne fresky. Pod kostolom je krypta, kde sú pochovaní členovia zemianskej rodiny Jackovičovcov.
Dechtice sú dedinou mimoriadne bohatou na pamiatky. Pri obci sa nachádza zrúcanina Kostola a kláštora sv. Kataríny, kaštieľ Planinka, priamo v obci farský kostol a niekoľko technických pamiatok.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel