Ľudia môžu hlasovať, ktorá pamiatka dostane peniaze na opravu

  • Spravodajstvo
  • 5. novembra 2012, 13:18
  • Autor:sita/red

O priazeň sa tento rok uchádzajú historické mestské brány v Banskej Štiavnici, Bojniciach, Kežmarku, Komárne, Králi a v Spišskej Kapitule. Opätovne na jeseň začínajú ľudia z rôznych regiónov Slovenska bojovať v internetovom hlasovaní za svojho favorita v programe Poklady môjho srdca.

Súťaž umožní verejnosti ovplyvniť to, ktorá z pamiatok dostane od Nadácie VÚB peniaze na rekonštrukciu. O priazeň sa tento rok uchádzajú historické mestské brány v Banskej Štiavnici, Bojniciach, Kežmarku, Komárne, Králi a v Spišskej Kapitule. Hlasovať za svojho favorita môžu ľudia na stránke www.vub.sk/brany. 
"Ľudia majú záujem o pamiatky, hlavne o tie  vo svojom regióne. Potvrdili to aj v hlasovaní, keď vlani rozhodli o záchrane sôch v Piešťanoch, predtým zase zabojovali za opravu historických hodín v Trnave, Prešove, Sobotišti a Hlohovci, či za rekonštrukciu renesančnej zvonice vo Vrbove,“ uviedol generálny riaditeľ VÚB banky Ignacio Jaquotot.
Každá zo spomínaných brán je podľa hovorkyne VÚB banky Aleny Walterovej zvláštna. Napríklad Leopoldova brána v Komárne je súčasťou jedného z najrozsiahlejších pevnostných systémov na svete. Vstupná brána do Spišskej Kapituly pochádza zo 17. storočia. Piargská brána je symbolom Banskej Štiavnice a je jedinou zachovanou z pôvodného opevnenia. Dolná brána v Bojniciach ostala ako pamiatka na opevnenie pri Bojnickom hrade. Barbakan v parku pri Kežmarskom hrade má nevšedný polkruhovitý tvar a brána v Králi zasa slúži ako vstupná cesta do kaštieľa. Hlasovať za záchranu mestských brán je možné do konca novembra na www.vub.sk/brany. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav