Dechtický historický skvost stojí nad dedinou už 840 rokov

  • Spravodajstvo / Región
  • 29. októbra 2012, 07:18
  • Autor:sita/red(i)

PIEŠŤANY/DECHTICE – Výnimočný Kostol Všetkých svätých v Dechticiach stojí na vŕšku nad dedinou už 840 rokov. Obec Dechtice pripravila na nedeľu 4. novembra oslavy tohto výročia. Jeden z najstarších sakrálnych objektov v trnavskom regióne je jedinečný tým, že jeho interiér je rotundou. Na rozdiel od väčšiny kostolov nepatrí tento historický skvost cirkvi, ale obci. Svojmu pôvodnému účelu slúži už len na sviatok Všetkých svätých, inak doň prichádzajú len ľudia, ktorí dokážu oceniť jeho historickú a umeleckú hodnotu.

Tehlová románska rotunda pochádza z roku 1172. V roku 1741 bola barokovo prestavaná a nadobudla dnešnú podobu. Zaujímavosťou je, že zvonku vyzerá ako bežný kostol s vežou, obdĺžnikovou loďou a apsidou, preto niektorí odborníci spochybňujú jej zaradenie medzi rotundy. Pri renovácii v roku 1932 objavili unikátne fresky na južnej stene apsidy a lode. Pod kostolom je krypta, kde sú pochovaní členovia zemianskej rodiny Jackovičovcov.
Podľa starostu Karola Zachara sa Kostol Všetkých svätých do majetku obce dostal pravdepodobne spolu s cintorínom, uprostred ktorého je postavený. Obec sa po archeologickom výskume spred dvoch rokov v tomto roku pustila do jeho obnovy. ,,Najdôležitejšie bolo odvlhčenie kostola odkopaním terénu v jeho okolí, vložením drenážnej hadice a vyhodením nevhodnej podlahy z liateho betónu. V interiéri sme sa dostali asi o 30 centimetrov nižšie, na barokovú podlahu z tehál,“ popísal práce starosta. Zdôraznil, že väčšinu z remeselníckych prác urobili podľa inštrukcií pamiatkarov miestni ľudia brigádnicky. Peniaze obec získala z ministerstva kultúry a z Úradu vlády.
Na budúci rok chce vedenie obce získať ďalšie peniaze na výskum interiéru, kde sú fresky pravdepodobne z 12. až 13. storočia. V roku 2014 plánuje starosta Zachar pokračovanie prác na obnove ,,horného“ kostola.
Oslavy 840. výročia Kostola Všetkých svätých v Dechticiach otvorí v nedeľu 4. novembra o 10:30 slávnostná svätá omša, ktorá bude odslúžená v tejto národnej kultúrnej pamiatke. Popoludní o 15:00 v kultúrnom dome predstavia novú knihu bratov Jozefa a Ignáca Šimončičovcov o dejinách dechtickej rímsko-katolíckej farnosti, nasledovať bude kultúrny program, v ktorom okrem domácej dychovky a detí vystúpi sólista Opery SND Daniel Čapkovič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav