Milovníci vína budú opäť putovať z pivnice do pivnice

  • Spravodajstvo / Región
  • 24. októbra 2012, 14:14
  • Autor:sita(m)

Do desiateho ročníka Dňa vínnych pivníc zaradili organizátori 25 podzemných priestorov, víno v nich ponúkne asi štyridsať vinárov. Stredoveké pivnice v centre Trnavy budú patriť v prvú novembrovú sobotu milovníkom vína. Do desiateho ročníka Dňa vínnych pivníc ich organizátori zaradili 25, svoje víno v nich bude ponúkať 40 vinárov zo Slovenska a Moravy.

TRNAVA. Vstupenky vo forme vínnych pasov po tridsať eur oprávňujú ich majiteľov degustovať zlatistý mok v každej pivnici. ,,V cene je okrem ochutnávky vín od všetkých výrobcov dvanásťeurový bonus na nákup vína podľa vlastného výberu za ´pivničné ceny´, degustačný pohárik s taštičkou, v tomto jubilejnom roku aj šiltovka, všetko vo farbe burgundskej červenej,“ povedal na stretnutí s novinármi predseda trnavského spolku priateľov vína Vincech Eduard Krištofovič. Prednosťou trnavského putovania za vínom je podľa neho pestrý sortiment vín z viacerých vinohradníckych oblastí od Malokarpatskej až po Tokaj. Vincech dal do predaja 750 vínnych pasov, pre záujemcov je k dispozícii ešte posledných sto. Putovanie trnavskými pivnicami sa začína v sobotu 3. novembra o 13:00, potrvá do 21:00.
Okrem Dňa vínnych pivníc sa v Trnave každoročne konajú aj ďalšie vinárske podujatia – Požehnanie mladých vín začiatkom nového roka a výstava vín Vino Tirnavia. Pripomínajú vinársku tradíciu v meste, ktorá siaha až do 13. storočia. Trnava, prvé slobodné kráľovské mesto na Slovensku, patrila medzi najaktívnejších vývozcov vína vo vtedajšom Uhorsku a v mnohých domoch si mešťania budovali rozsiahle pivnice na uskladnenie vína.
Podľa riaditeľa Malokarpatského múzea v Pezinku Martina Hrubalu Trnavčania vlastnili v minulosti množstvo vinohradov v chotároch dnešnej Rače, Vajnor, Svätého Jura, Pezinka, Modry a v ďalších, dodnes vychytených vinohradníckych lokalitách. Trnava v 14. – 15. storočí patrila k najväčším hráčom v obchode s vínom. Do vinárskeho povedomia sa dostala aj v roku 1823, keď si dal trnavský obchodník s vínom Anton Valc postaviť sud, do ktorého sa zmestilo až 114 tisíc litrov vína. V tom čase to bol najväčší sud v Európe, pravdepodobne aj na svete. Sud za poplatok vystavoval aj v Budíne a Pešti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel