Tridsaťdva osôb našlo smrť na cestách Trnavského kraja za obdobie trištvrte roka

  • Spravodajstvo
  • 23. októbra 2012, 11:11
  • Autor:KRPZ(j)

Najhlavnejšou príčinou dopravných nehôdi bolo porušenie povinnosti vodiča, nedovolená rýchlosť jazdy, porušenie povinnosti účastníka cestnej premávky a nesprávna jazda cez križovatku.

Za obdobie trištvrteroka bolo v Trnavskom kraji zaznamenaných 956 dopravných nehôd, čo je o 76 menej ako vlani za rovnaké obdobie. Pri nich došlo k usmrteniu 32 osôb (o 2 menej), ťažko sa zranilo 92 osôb (o 22 menej) a ľahké zranenia utrpelo 478 (o 20 menej) ľudí.
Pri 126 dopravných nehodách zistila polícia požitie alkoholu u vodiča, čo je o 14 viac ako v minulom roku. Najviac dopravných nehôd spôsobili vodiči motorových vozidiel, až 837 z celkového počtu. Chodci ich zavinili 27, čo znamená nárast oproti vlaňajšku o 4 nehody a cyklisti zavinili 46, čo je o 7 viac. Najhlavnejšou príčinou dopravnej nehodovosti bolo porušenie povinnosti vodiča, nedovolená rýchlosť jazdy, porušenie povinnosti účastníka cestnej premávky a nesprávna jazda cez križovatku.
Najviac dopravných nehôd sa stalo na miestnych a účelových komunikáciách a cestách druhej triedy, k najnižšiemu počtu nehôd došlo na diaľnici, kde bola usmrtená jedna osoba. K nárastu o 5 došlo v počte dopravných nehôd na železničných priecestiach, kde sa stalo tento trištvrterok 10 dopravných nehôd, pričom bola jedna osoba usmrtená a jedna ťažko zranená. Takmer polovica dopravných nehôd sa stala v čase od 12.00 do 20.00 h, pričom nedeľa bola dňom, kedy došlo k najnižšiemu počtu nehôd. 
Polícia apeluje na účastníkov cestnej premávky, aby dodržiavali zákon o cestnej premávke, najmä, aby si vodiči a cyklisti nesadali si za volant či bicykel po požití alkoholu alebo inej omamnej látky. V súčasnom jesennom období treba dávať obzvlášť pozor na zmenu poveternostných podmienok, ktoré spôsobujú tiež zmenu povrchu vozovky. V dôsledku častých a dlhotrvajúcich hmiel býva cesta mokrá a klzká; vodiči sú povinní prispôsobiť jazdu okolnostiam a najmä by nemali preceňovať svoje schopnosti.

                                           

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila