Trnavský kraj by na opravu ciest potreboval 27 miliónov eur

  • Spravodajstvo
  • 22. októbra 2012, 10:43
  • Autor:SITA/red(i)

PIEŠŤANY/TRNAVA – Trnavský samosprávny kraj by na opravu svojich ciest II. a III. triedy potreboval 27 miliónov eur. V tomto roku má peniaze len na rekonštrukciu dvoch križovatiek za približne 600-tisíc eur. Ďalších 200-tisíc eur musí nájsť na cestu Trstice – Topoľníky, ktorá je v havarijnom stave.

V registri investícií kraja je zaradených niekoľko ďalších komunikácií, peniaze na ne však nie sú. V uplynulých troch rokoch kraj investoval do ciest viac ako 52 miliónov eur, väčšinu z bankového úveru.
Podľa predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibora Mikuša za zlý stav ciest II. a III. triedy môžu aj kamionisti, ktorí sa vyhýbajú plateniu mýta. Žiadosti o zákaz tranzitu kamiónovej dopravy po týchto cestách podľa neho ministerstvo dopravy v minulosti ignorovalo. Verí však, že problém vyrieši Ficova vláda. ,,Toto je jedna z prvých tém na naše spoločné rokovanie s celou vládou Slovenskej republiky. Budeme diskutovať o témach, ktoré sú najpálčivejšie, a jedna z nich je aj neoprávnený tranzit po cestách II. a III. triedy,“ povedal Mikuš. S predsedom vlády Robertom Ficom predstavitelia krajov o probléme už hovorili.
Stav ciest rozdelil trnavských krajských poslancov na ich nedávnom rokovaní. Poslancovi Vladimírovi Vranovičovi sa nepozdával poradovník križovatiek a úsekov ciest, ktoré čaká rekonštrukcia. Na poprednom mieste mu chýbala križovatka v Pustých Úľanoch. ,,Je najhoršia na južnej strane kraja, akú som kedy videl. Ak niekto tvrdí, že sú horšie križovatky, tak klame,“ povedal Vranovič. Jeho kolegovia do neoficiálneho rebríčka najhorších ciest pridávali ďalšie úseky zo svojho okolia. Predseda komisie pre cesty a dopravu Pál Keszegh potvrdil, že kritických úsekov ciest a križovatiek je v kraji viac. ,,Havarijných je minimálne tridsať kilometrov ciest, nedá sa povedať, že len jedna križovatka je v najhoršom stave,“ povedal.
TTSK vlastní približne 1 600 kilometrov ciest II. a III. triedy, v uplynulých troch rokoch zrekonštruoval 486 kilometrov. Mikuš nepochybuje o tom, že investície boli správne použité na tie najhoršie úseky ciest v rámci kraja. Argumentuje tým, že ich vyberali odborníci, rekonštrukcie boli konzultované so starostami a vyjadrovali sa k ním aj regionálne združenia miest a obcí. V tomto a ani budúcom roku však podľa trnavského župana kraj na masívnejšie investície do opráv ciest a mostov peniaze mať nebude.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava