Simulovaný výbuch atómky prevetral všetky zložky

  • Spravodajstvo
  • 18. októbra 2012, 11:23
  • Autor:sita/red(i)

PIEŠŤANY – Simulovaný výbuch jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice v stredu a preveril pripravenosť Slovenska na takúto haváriu. Podľa kompetentných bolo včerajšie cvičenie úspešné, i keď pripustili aj nedostatky.

„Sú tam iste aj nejaké chyby, ale ja by som nechcel predbiehať. Chceme si to zanalyzovať a povedať si, kde sme urobili chybu, lebo preto takéto veľké cvičenie s takýmto rozsahom robíme,“ povedal štátny tajomník ministerstva vnútra Jozef Buček.
Zdôraznil, že ide o prvé cvičenie tohto rozsahu v samostatnej ére Slovenskej republiky. Jeho dôležitosť podčiarkuje účasť zahraničných pozorovateľov z piatich krajín – z Ukrajiny, Poľska, Maďarska, Rakúska a Česka. Tí podľa Bučka hodnotili jeho priebeh pozitívne. „Musím povedať, že rakúsky pozorovateľ vyslovil veľkú spokojnosť, že naša jadrová elektráreň je veľmi bezpečná. Netajíme sa tým, že naše jadrové elektrárne, čo sa týka bezpečnosti, patria k tým najlepším v Európskej únii,“ povedal Buček.
K simulovanému výbuchu jadrovej elektrárne došlo v stredu ráno o 4:50. Následne zasadla vláda a ústredný krízový štáb. Cvičenie Havran preverilo pripravenosť, reakciu a súčinnosť krízových štábov, polície, hasičov, vojakov, záchranárov, štátnej správy a samospráv. Špeciálne bolo zamerané na tok informácií zo sídla jadrového zariadenia až po ministerstvá. Sirény oznamujúce radiačné ohrozenie zneli len v areáli Atómových elektrární Bohunice. V Nitre na Levickej ceste sa robila dekontaminácia detí evakuovaných zo základných škôl vybraných obcí a tiež použitých vozidiel, ktoré boli v kontaminovanej zóne.
Teritórium okolo elektrárne je rozdelené do dvoch základných oblastí. „Prvú tvorí päťkilometrový okruh okolo elektrárne, ktorý sa chráni ako prvý, a druhý je zhruba do úrovne 21 kilometrov, kde sa predpokladajú nejaké dôsledky v prípade veľmi ťažkej havárie,“ informovala predsedníčka Úradu jadrového dozoru Marta Žiaková.
Hasiči v rámci cvičenia likvidovali požiar trafostanice. Podľa prezidenta Hasičského a záchranného zboru Alexandra Nejedlého sú hasiči na prípadnú krízovú situáciu pripravení, no ich schopnosti má ešte vylepšiť výcvik na Ukrajine v blízkosti Černobyľu. „Ak sa dohodneme s ukrajinskou stranou, príslušníci hasičského a záchranného zboru pôjdu do najlepších výcvikových centier práve v Pripjati na Ukrajine, kde budeme mať spoločne niekoľko cvičení a pripravíme sa,“ uviedol Nejedlý. Policajti zabezpečovali päťkilometrový okruh okolo elektrárne a evakuáciu obyvateľov. Ďalšie hliadky zabezpečovali, aby do pásma nikto nevstupoval a nedochádzalo tak k rabovaniu, informoval krajský riaditeľ Policajného zboru vTrnave Bystrík Stanko.
K tejto téme pripravujeme rozsiahlejší článok na stránkach budúceho vydania Piešťanského týždňa, ktorý v stánkoch nájdete už v utorok 23. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila