Trnavská univerzita si pripomenie dvadsať rokov od obnovenia

  • Spravodajstvo
  • 17. októbra 2012, 10:51
  • Autor:sita(m)

Trnavská univerzita si na budúci týždeň pripomenie 20. výročia od jej obnovenia. Oslavy sa začínajú v utorok 23. októbra svätou omšou v Katedrále sv. Jána Krstiteľa, pokračujú o 14:30 slávnostným galaprogramom v Dome kultúry. Na 17:00 je naplánovaná kolaudácia zrekonštruovanej budovy Trnavskej univerzity na Hornopotočnej ulici. Agentúru SITA o tom informovala riaditeľka kancelárie rektora Adriana Krupová.

Pôvodnú Trnavskú univerzitu založil v roku 1635 kardinál Peter Pázmaň. Mala štyri fakulty: teologickú, umenia, právnickú a lekársku. Univerzita sa stala známou aj vďaka hvezdárni, ktorú zriadil Maximilián Hell, univerzitnou knižnicou, záhradami a divadlom. Existovala 142 rokov, v roku 1777 prešla univerzita do Budína.
Slovenská národná rada obnovila Trnavskú univerzitu (TU) zákonom v roku 1992. Krátko nato sa stala terčom útokov HZDS a ministerstva školstva. Minister Dušan Slobodník vyzval prvého rektora obnovenej univerzity Antona Hajduka, aby odstúpil z funkcie. Keď odmietol, Slobodník dal pokyn na zastavenie financovania univerzity, zablokoval jej účty a na rektorát prišiel vymeniť zámku. Najtvrdším útokom bola príprava zákona, ktorým mala byť TU zrušená. Vládny návrh napokon v parlamente neprešiel.
Dnes má TU filozofickú fakultu, pedagogickú, teologickú, právnickú a fakultu zdravotníctva a ošetrovateľstva, jej terajším rektorom je Marek Šmidt. Jej vedenie sa hlási k odkazu pôvodnej TU.
TU nadviazala kontakty nielen s univerzitami v SR, ale aj s 13 univerzitami v zahraničí (v Českej republike, Nemecku, Veľkej Británii, Taliansku, Švédsku, USA, Poľsku, Maďarsku), s ktorými spolupracuje.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav