V Trnavskom kraji sa cestári majú v zime postarať o 1 877 km ciest

  • Spravodajstvo
  • 16. októbra 2012, 13:37
  • Autor:SITA(j)

Operačný plán zimnej údržby ciest budú v stredu schvaľovať poslanci Trnavského samosprávneho kraja.

Cestári v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) budú v zime zabezpečovať zjazdnosť 1 877 kilometrov ciest, z toho 263 km ciest I. triedy budú udržiavať na objednávku Slovenskej správy ciest. Správa a údržba ciest TTSK má k dispozícii 43 vlastných a deväť zmluvne zabezpečených sypačov s radlicou, nasadené však budú aj ďalšie mechanizmy.
Z operačného plánu zimnej údržby vyplýva, že cestári majú na troch strediskách v kraji k dispozícii 256 zamestnancov, vrátane riadiacich pracovníkov. Na zimu majú zabezpečených viac ako 6 000 ton posypových materiálov. V bežných podmienkach cestári zabezpečia odstraňovanie snehu na cestách I. a II. triedy z celej šírky cesty tak, aby hrúbka zostávajúcej snehovej vrstvy neprevyšovala tri centimetre, na cestách III. triedy by sa mali postarať aspoň o rovnú utlačenú vrstvu. V prípade kalamity po vyhlásení I. situačného stupňa cestári zabezpečia odstraňovanie snehu nad tri centimetre na tých cestách, ktoré sú zaradené do prvého poradia dôležitosti, na ostatných cestách zabezpečia prejazd všetkých dvojstopových vozidiel.
Po vyhlásení II. situačného stupňa musia cestári zabezpečiť prejazd na cestách II. a III. triedy aspoň v jednom jazdnom pruhu. Pri III. situačnom stupni, ktorý znamená havarijný stav alebo stav núdze, je úlohou cestárov zabezpečiť prejazd vozidiel na cestách I. triedy v oboch smeroch, na cestách nižších tried prejazd aspoň v jednom jazdnom pruhu obojsmerne s regulovaním dopravy.
Operačný plán zimnej údržby ciest budú cestárom v stredu schvaľovať poslanci Trnavského samosprávneho kraja.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel