Veriaci vymenili školskú jedáleň za pastoračné centrum

  • Spravodajstvo / Región
  • 15. októbra 2012, 07:04
  • Autor:sita/red(i)

PIEŠŤANY/TRNAVA – Pastoračné centrum Božieho milosrdenstva na sídlisku Prednádražie v Trnave v nedeľu 14. októbra počas slávnostnej svätej omše otvoril a požehnal biskup Ján Orosch, apoštolský administrátor Trnavskej arcidiecézy. Cirkev na stavbe centra so spoločenskými miestnosťami a farou preinvestovala 739 tisíc eur, až 319 tisíc pochádzalo zo zahraničných darov a zbierok veriacich z Trnavy a okolia.

Nový správca sídliskovej Farnosti Božieho milosrdenstva Marián Díreš chce priestory poskytnúť rôznym spoločenstvám, privítal by aj mládežnícke športové aktivity. V centre budú pravidelne bývať sväté omše, veriaci z dvanásťtisícového sídliska sa na nich doteraz stretávali v školskej jedálni.
Pastoračné centrum bude podľa biskupa Oroscha slúžiť ľuďom zo sídliska, aby mohli žiadať o pomoc zhora pri všetkých ťažkostiach, ktoré dnešok prináša. Na území bývalej Bratislavsko – trnavskej arcidiecézy bolo za ostatných dvadsať rokov podľa neho postavených 87 kostolov, postavených alebo obnovených bolo viac ako 270 fár a vzniklo šesťdesiat cirkevných škôl, čo považuje za dobrú investíciu. Veriaci budú mať v blízkosti aj svojho kňaza, keďže súčasťou centra je aj fara.
Pozemok na výstavbu pastoračného centra a kostola na 199 rokov poskytla zadarmo samospráva mesta ešte v roku 1996. Iniciátorom výstavby bol vtedajší mestský poslanec Jaroslav Kralčák. Reálne sa na pozemku začalo pracovať až v roku 2009, výstavbu organizoval dekan Farnosti sv. Mikuláša v Trnave Marcel Kubinec, ktorý počas slávnostnej omše poďakoval za intenzívnu podporu emeritnému arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi. Súčasťou pastoračného centra mal byť aj kostol, z finančných dôvodov jeho stavbu zatiaľ odložili. Dekan Kubinec však zdôraznil, že všetky inžinierskej siete, ako aj niektoré stavebné dispozície, sú už prispôsobené aj pre budúci kostol.
Centrum má tiež vežu, ktorá by mala v budúcnosti byť aj kostolnou vežou.
Pastoračné centrum bude spravovať rímskokatolícka Farnosť Božieho milosrdenstva, ktorá bola na sídlisku zriadená ešte v roku 2008 jej odčlenením od územia patriaceho Farnosti sv. Mikuláša. Od 1. septembra má farnosť Božieho milosrdenstva vlastného správcu, farára Mariána Díreša.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava