Cinematik navštívilo takmer 16-tisíc divákov

  • Spravodajstvo
  • 11. októbra 2012, 11:43
  • Autor:sita (v)

PIEŠŤANY:Siedmy ročník medzinárodného filmového festivalu im ponúkol 123 filmov, slovenskú premiéru mal na ňom film Až do mesta Aš

Tohtoročný medzinárodný filmový festival Cinematik v Piešťanoch ponúkol počas siedmich dní v štyroch sálach 123 filmov, z toho 70 celovečerných a 53 krátko- a strednometrážnych. Z celovečerných filmov malo 24 premiéru a 42 ešte nebolo uvedených po vyhodnotení festivalu v kinách. Filmy 7. ročníka Cinematiku videlo v tomto roku 15 900 divákov. Agentúru SITA o tom informoval Peter Konečný z organizačného štábu.

Hlavnú cenu festivalu Meeting Point Europe Award určenú pre najlepší európsky film roka získal francúzsky The Artist režiséra Michela Hazanaviciusa. Najlepším slovenským dokumentárnym filmom sa stali Zvonky šťastia režisérov Mareka Šulíka a Jany Bučkovej a bola im tak udelená cena Film Europe Award. Cenu Primátora mesta Piešťany získal dokument Pauly Siskovej Myslím, že sa nevrátim, Cenu divákov film Romana Polanskeho Carnage.
Slovenskú premiéru mal na festivale národný kandidát na Oscara Až do mesta Aš Ivety Grófovej, ktorý už získal viacero pozitívnych ohlasov u domácej aj zahraničnej kritiky. Súčasťou slávnostného udeľovania cien bola slovenská premiéra digitalizovanej kópie filmu Štefana Uhra Slnko v sieti. „Prvý film československej novej vlny“ digitalizoval Slovenský filmový ústav pri príležitosti 50. výročia jeho premiéry. Festival pokračoval vo vydávaní knižnej Edície Cinematik. Druhá publikácia tejto edície sa volá Poetika zločinu. Ďalší – 8. ročník festivalu Cinematik sa uskutoční 6. – 12. septembra 2013 v Piešťanoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava