Na Námestí Slobody sa o tretej pozoruje obloha

  • Spravodajstvo
  • 9. októbra 2012, 13:15
  • Autor:vd

PIEŠŤANY – Počas filmového festivalu Astrofilm bude dnes o tretej a zajtra tiež v rovnakom čase pozorovanie dennej oblohy na Námestí Slobody. Umožní vám ho Peter Zbončák z Banskej Bystrice, ktorý bude mať na námestí hvezdársky ďalekohľad Celestron. Ak by ste mali záujem uvidieť aj nočnú oblohu, na tú sa môžete pozrieť dnes večer pred kinom Fontána.

Už po šiestykrát sa  Piešťany stali centrom pozornosti astronomickej obce. V dňoch 10 – 12. októbra sa v Kultúrnospoločenskom centre Fontána koná filmový festival Astrofilm. Do Piešťan prišlo z Partizánskeho aj planetárium.
Počas troch dní uvidia Piešťanci množstvo zaujímavých filmov o vesmíre. Ani tento rok na festivale nebude chýbať kozmonaut Ivan Bella a vynikajúci rozprávač Martin Mojžiš. Nadšenec pozorovaní oblohy Peter Zbončák príde vyzbrojený najmodernejšími ďalekohľadmi a spievajúci hvezdár Marián Vidovenec zo Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove prisľúbil záverčenú hudobnú bodku za prednáškou Karola Petríka o cestovaní čiernou dierou.Spievajúci hvezdár Marián Vidovenec zo Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove  poskytol Piešťanskému týždňu rozhovor.
–  Čím by ste nalákali na Astrofilm človeka, ktorý nechce nič počuť o hviezdach a vesmíre a na oblohu sa zvykne pozerať len keď zisťuje, či bude pršať?
Astrofilm nie je výslovne vedecká záležitosť, ľuďom by sme chceli ponúknuť trošku iný pohľad na svet a bežné starosti. Približovaním sa k hviezdam môžu ľudia príjemne relaxovať a pozrieť sa na súčasnosť, ktorá nás bombarduje negatívnymi správami trochu iným pohľadom.
Celý rozhovor nájdete v aktuálnom čísle Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava