Jódové tablety začne v Piešťanoch vydávať mestská polícia

  • Spravodajstvo
  • 9. októbra 2012, 17:32
  • Autor:SITA(j)

Obce z okolia jadrových elektrární Jaslovské Bohunice a Mochovce už začínajú s distribúciou nových jódových tabliet svojim obyvateľom.


 Jodid draselný je určený na použitie v prípade radiačnej havárie, jeho úlohou je v takomto prípade chrániť štítnu žľazu pred rádioaktívnym jódom. Tablety sa vymieňajú po piatich rokoch, dospelí obyvatelia majú nárok na štyri jódové tablety, deti na dve.
Podľa Marty Fabianovej z ministerstva vnútra sú v oblasti Jaslovských Bohuníc k dispozícii tablety pre 269-tisíc obyvateľov, v oblasti Mochovce pre 148-tisíc obyvateľov. Ich nákup zabezpečili Slovenské elektrárne, v súčasnosti si ich preberajú mestá a obce z distribučných skladov. V obci Jaslovské Bohunice nové jódové tablety vydávajú obyvateľom už od pondelka, distribúciu plánujú skončiť 24. októbra. Božena Hideghétiová z obecného úradu nevylučuje, že starším ľuďom tablety prinesú až domov.
V Piešťanoch bude jódové tablety vydávať od štvrtka mestská polícia vo svojich priestoroch na Teplickej ulici. Tablety sú vydávané bezplatne, ľudia pri ich preberaní môžu zároveň odovzdať staré. Vo štvrtok začína s distribúciou tabliet aj Hlohovec, postupne aj ďalšie mestá a obce.
Jódové tablety sú podľa stanoviska Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou určené výhradne pre použitie v prípade havárie jadrovej elektrárne. Užívajú sa len na výzvu, ktorú by v takomto prípade podali orgány z úseku civilnej ochrany. V minulosti sa vyskytli prípady, že ľudia užili jódové tabletky bezdôvodne, napríklad po jadrovej havárii v japonskej Fukušime alebo po vlaňajšom omylom vyhlásenom radiačnom poplachu v okolí Jaslovských Bohuníc. Úrad verejného zdravotníctva vtedy vydal varovanie, že neodôvodnené požitie jodidu draselného môže mať negatívne účinky na zdravie.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel