Stanislav Štepka získal cenu Trnavského samosprávneho kraja

  • Kultúra a spoločnosť
  • 5. októbra 2012, 09:37
  • Autor:sita/red(i)

PIEŠŤANY/TRNAVA – Čestné občianstvo Trnavského samosprávneho kraja odovzdal vo štvrtok 4. októbra jeho predseda Tibor Mikuš kňazovi Elemírovi Jozefovi Mikušovi a vedcovi Viktorovi Bauerovi. Dirigent Viliam Karmažin si ocenenie prevzal koncom septembra pri oslave 90. narodenín.

Najvyššie krajské ocenenie im udelil krajský parlament za vynikajúce tvorivé výkony a významné výsledky v ich činnosti. Ceny Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) získalo ďalších päť osobností. "Sú to ľudia, ktorí naozaj nezištne a desiatky rokov vykonávali prácu, ktorá bola a je na prospech nielen nám, ale aj budúcim generáciám. Pracovali bez ohľadu na finančné ohodnotenie,“ povedal župan Mikuš. Dodal, že spoločnosť má stále dlh voči tým, ktorých prácu je potrebné si vážiť.
Čestný občan kraja Viliam Karmažin celých 70 rokov diriguje spevácky zbor Zvon v Seredi. Zbor pod jeho vedením získal viacero vysokých vyznamenaní, mesto a región reprezentoval na mnohých podujatiach doma aj v zahraničí.
Kňaz Elemír Jozef Mikuš polstoročie pôsobil v exile, najskôr v Európe, od roku 1971 tri desaťročia v americkom Detroite a jeho predmestí. Po návrate na Slovensko sa usadil v rodnej dedine Oreské, kde sa finančne podieľal na rozšírení miestneho kostola. Ďalšie čestné občianstvo kraja získal vedec, profesor, člen Učenej spoločnosti Slovenskej akadémie vied Viktor Bauer. Na svojom konte má 375 publikácií, z toho viac ako polovicu v zahraničí. V minulosti pôsobil aj ako veľvyslanec v Turecku.
Cenu TTSK získal propagátor skalického nárečia Dušan Krivský, saleziánsky kňaz Jozef Hrdý, šachový tréner Jozef Ráchela, aktivistka v oblasti charity Terézia Ondrušková a divadelník Stanislav Štepka.
Trnavský samosprávny kraj založil tradíciu oceňovania osobností a kolektívov v roku 2007. Ocenenia možno udeliť za vynikajúce tvorivé výkony, významné výsledky vedeckej, technickej, umeleckej, športovej, publicistickej, verejnoprospešnej alebo inej činnosti, súčasťou ocenenia je aj finančná odmena.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel