Ministerstvo so skladom rádioaktívnych odpadov súhlasí

  • Spravodajstvo / Región
  • 5. októbra 2012, 08:08
  • Autor:SITA/red(i)

PIEŠŤANY/JASLOVSKÉ BOHUNICE – Ministerstvo životného prostredia po komplexnom posúdení a vyhodnotení doručených stanovísk odporúča výstavbu integrálneho skladu rádioaktívnych odpadov v Jaslovských Bohuniciach. Vyplýva to zo záverečného stanoviska, ktoré ministerstvo vydalo podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Sklad chce stavať Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS).

Výstavba sa má začať v roku 2014, sklad má byť dokončený v roku 2017, jeho prevádzka je naplánovaná až do roku 2087. Na investíciu v objeme 27 miliónov eur prispeje aj Medzinárodný fond na podporu odstavenia jadrovej elektrárne V1. Vybudovaním skladu získa JAVYS na 70 rokov priestory na dlhodobé skladovanie takých odpadov, ktoré nemôžu ísť do republikového úložiska rádioaktívnych odpadov v Mochovciach.
Zároveň v ňom môžu byť skladované odpady aj krátkodobo pred ich spracovaním. Zhromaždenie takýchto odpadov na jednom mieste podľa investora umožní bezpečnejšie nakladanie s nimi, spoľahlivejšiu ochranu životného prostredia, dokonalejšiu centrálnu evidenciu a lepšiu kontrolu. V novom sklade nebude skladované vyhorené jadrové palivo, ani kvapalné rádioaktívne odpady.
Zámer s určitými podmienkami podporili starostovia Jaslovských Bohuníc a ďalších okolitých obcí. Naopak, Združenie miest a obcí regiónu Jaslovské Bohunice bolo proti, súhlasné stanovisko podmienilo prijatím zákona o zodpovednosti za jadrovú škodu a zmenou ďalších zákonov. Stanoviská k zámeru zaslali inštitúcie zo všetkých krajín susediacich so Slovenskom, jednoznačne proti výstavbe sa postavili úrady z Rakúska.
Jadrová a vyraďovacia spoločnosť vznikla premenovaním firmy GovCo, ktorá prevzala zodpovednosť za prevádzkovanie jadrovej elektrárne V1 od 1. apríla 2006 na základe rozhodnutia vlády SR o privatizácii 66-percentného podielu Slovenských elektrární. Spoločnosť GovCo vznikla 6. júla 2005 a jej jediným akcionárom sa stal štát. Okrem elektrárne V1 Jaslovské Bohunice prevzala spoločnosť GovCo zodpovednosť aj za vyraďovanie jadrovoenergetických zariadení a za zaobchádzanie s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoreným jadrovým palivom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila