Začal sa Medzinárodný týždeň materských centier

  • Spravodajstvo
  • 4. októbra 2012, 12:54
  • Autor:sita/red (v)

BRATISLAVA – Podporovať materstvo a hájiť záujmy rodín s deťmi je hlavným cieľom materských a rodinných centier. Jedno z nich sa nachádza aj v Piešťanoch.

 V rámci Medzinárodného týždňa materských centier sa dnes koná v bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava detské predstavenie Tri prasiatka. Záštitu nad podujatím prevzal primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. "Ide o vyjadrenie podpory, úcty a poďakovania práci materských centier. Držíme im palce do budúcna," vyslovil sa primátor. Rodinné centrá podľa jeho slov plnia nezastupiteľnú úlohu pri voľnočasových aktivitách detí.
Na Slovensku podľa slov riaditeľky Únie materských centier (ÚMC) Sone Holíkovej funguje asi sto centier. Únia inšpiruje a podporuje vznik nových materských a rodinných centier ako priestoru, v ktorom môžu mamy so svojimi malými deťmi zmysluplne prežívať obdobie, keď sa plne venujú rodine. Zároveň pomáha pri zakladaní centier, či už radami, ako postupovať byrokratickým procesom a ako komunikovať so samosprávou. ÚMC organizuje aj podujatie Míľa pre mamu.

Medzinárodný deň materských centier (IMCD) pripadá na 10. októbra, tento rok sa koná jeho 3. ročník. Organizátorom akcie je medzinárodná sieť materských centier MINE. Všetky materské a rodinné centrá spája spoločná myšlienka – podporovať materstvo a hájiť záujmy rodiny, ale každá krajina sa líši svojimi zvyklosťami, kultúrou, mentalitou, politickou situáciou, jazykom. Preto zmyslom IMCD je, aby sa materské a rodinné centrá celého sveta navzájom lepšie spoznávali a vymieňali si praktické skúsenosti. Aj preto ústredným mottom je "Objavme svet materských a rodinných centier". Hlavným koordinátorom akcie je každý rok iná krajina, ktorá má možnosť sa prezentovať na celosvetovej úrovni vo všetkých zúčastnených krajinách. Tento rok sa predstaví Česká republika.

Dnes sa v bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava konajú tri detské divadelné predstavenia, čím sa začal týždeň venovaný IMCD. Počas týždňa sa budú pridávať k oslave aj ďalšie materské a rodinné centrá na Slovensku rôznorodými aktivitami – divadelnými predstaveniami, čítaním rozprávok či šarkaniádami. Medzinárodné podujatie vyvrcholí 10. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela